середа, 30 червня 2021 р.

 

       


Онлайн - майстерня
«Молодий бібліотекар: «Імідж перш за все!»

 

  30 червня 2021 р. на базі РТЦ Чернівецької ОУНБ ім. М. Івасюка відбулася онлайн майстерня інноваційного досвіду для молодих бібліотекарів публічних бібліотек ТГ області на тему «Молодий бібліотекар: «Імідж перш за все!».

    Розпочала захід вступним словом «Молоді бібліотекарі 

громад: реалії та імперативи розвитку» директор ЧОУНБ ім. М. Івасюка, голова ЧОВ ВГО УБА Наталія Філяк, яка охарактеризувала молодих бібліотекарів, як рушіїв реформ у своїх громадах та  лідерів культурного і  творчого потенціалу. Вона також ознайомила присутніх бібліотекарів з продовженням  проєкту «Прості обличчя непростої історії» Культурно-просвітницького центру для реалізації програм освіти дорослих та культурних ініціатив «Відкритий університет для дорослих», який реалізовується Благодійним Фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» (Чернівці) за підтримки ГО «Товариство Лева» (Львів) і фінансування National Endowment for Democracy (NED).  

    Про проєкти, в яких можуть брати участь бібліотекарі,  розповіла заступниця директора з питань наукової роботи ЧОУНБ ім. М.Івасюка, заступниця голови ЧОВ ВГО УБА Марія Довгань у своєму  виступі  «Проєктна діяльність бібліотек, як засіб реорганізації та модернізації бібліотечної роботи».

  


 
Фаховими порадами про сучасні практики гібридного формату роботи бібліотек поділилася завідувачка НМВ ЧОУНБ ім. М.Івасюка Тетяна Макарейчук. Продовжила онлайн захід головна методистка  НМВ ЧОУНБ ім. М.Івасюка Алла  Лупан, яка зробила огляд нових бібліотечних  послуг  вітчизняних та зарубіжних бібліотек у слайд-презентації «Молодий бібліотекар: адаптація до нової реальності» https://drive.google.com/file/d/1z-BVI-NbqWW3Cszq32DHjGyAfbch8vNc/view?usp=sharing.  Директор КЗ «Публічна бібліотека ім. Г. Асакі» Герцаївської міської ради, голова молодіжної секції ЧОВ ВГО УБА Анжела Марку підготувала для молодих колег дайджест бібліоідей  «Один світ, одна бібліотечна мережа», в якому розповіла про бачення сучасної бібліотеки молодими фахівцями ( технічне обладнання, сучасні простори, зони інклюзії, поповнення бібліотечних фондів). Вона висловила сподівання на рішучі зміни в трансформації бібліотек та підвищення фахового рівня молодих бібліотекарів.

    Власним досвідом навчання на різних платформах, написанням проєктів, співпраці з громадськими організаціями та владою «Змінюйся і змінюй бібліотеку вже сьогодні» поділилася завідувачка сектору інформаційних технологій КЗ «Публічна бібліотека Сторожинецької ТГ» Наталія Горвасюк. Вона розповіла про участь у програмі Британської Ради для молоді у галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку «Активні громадяни», програмі «Креативна молодь змінить Україну» Фонду родини Богдана Гаврилишина у співпраці та за підтримки Українського культурного фонду, що проводить навчання проектному менеджменту, а також висловила цікаву пропозицію щодо роботи молодих бібліотекарів в реалізації спільних проектів.

       Завершило онлайн майстерню фахове спілкування бібліотечної молоді Буковини,  під час якого були озвучені власні успішні напрацювання з реалізації проектів, надані креативні пропозицій щодо роботи бібліотек в умовах територіальних громад, а також прозвучала готовність до ефективних змін в розвитку бібліотечної справи, враховуючи зарубіжний досвід.

         Модератор заходу – заступниця директора з питань наукової роботи ЧОУНБ ім. М.Івасюка, заступниця голови ЧОВ ВГО УБА Марія Довгань.

    До заходу долучилися  24 учасники, які висловили вдячність організаторам онлайн - майстерні за можливість фахового спілкування та вдосконалення професійної освіти.    

 

Немає коментарів:

Дописати коментар