пʼятниця, 17 червня 2022 р.

                Вебінар ВГО УБА та НБУ ім. Я. Мудрого 

        «Швеція ‒ Україна: співпраця у воєнний час»


   17 червня на платформі ZOOM відбувся вебінар ВГО УБА 
«Швеція ‒ Україна: співпраця у воєнний час»
, в якому взяли участь бібліотечні фахівці з усіх регіонів України та колеги-бібліотекарі зі Швеції. Всього до онлайн-заходу приєднався 71 учасник, серед них: Аня Фелтрейтер - директорка Публічної бібліотеки Мьйольбі (Швеція), К. Сівебрант - бібліотекарка Публічної бібліотеки  Мьйольбі   Я. Сошинська - 
виконавча директорка ВГО Українська бібліотечна, С. Кравченко - членкиня президії ВГО УБА, головна бібліотекарка науково-методичного відділу НБУ ім. Я. Мудрого, Т. Богуш - членкиня Президії ВГО УБА у 2018-2021 рр.,завідувачка науково-методичного відділу НБУ ім. Я. Мудрого, А. Лупан - головна методистка НМВ Чернівецької ОУНБ ім. М. Івасюка та інші учасники  . 

   Розпочала захід виконавча директорка ВГО Українська бібліотечна Я. Сошинська, яка наголосила, що Швеція - одна з перших країн, яка підтримала Україну під час російського нападу, а бібліотечна асоціація надала доступ до інстаграм-сторінки.   

   Закордонні колеги поділилися досвідом з надання послуг користувачам своїх бібліотек, а також шляхами залучення до читання дітей, молоді, маломобільних груп населення, людей поважного віку та інклюзивних користувачів. Крім того, іх увага приділяється національним меншинам та біженцям з інших країн,  у т.ч. з України.
.

  Серед інформаційного контенту бібліотекарів Швеції слід виділити те, що публічні бібліотеки та шкільні мають різні пріоритети діяльності. Згідно законодавства країни, в кожній школі функціонує шкільна бібліотека, а в кожному місті - публічна бібліотека.

  Також цікавим є той факт, що в Публічній бібліотеці м. Мьйольбі більший відсоток книг зарубіжних авторів, у т.ч. українських, твори яких закуповують у книжкових магазинах та видавництвах, що випускають матеріали українською мовою.

  Цікавою була розповідь-презентація завідувачки науково-методичного відділу НБУ ім. Я. Мудрого Т. Богуш, яка після російського вторгнення  виїхала до одного з міст Швеції і стала читачкою місцевої бібліотеки. 

 Наприкінці вебінару відбулося професійне спілкування між бібліотекарями двох країн у форматі "питання-відповідь" та щирі побажання миру в обох державах, Україні - якнайшвидшої перемоги над рашизмом, відбудови та розквіту, мирної праці.  

                                                    Слава Україні!

                                                    Разом переможемо!

Детальніше тут: https://oth.nlu.org.ua/?p=6117

      

    


Немає коментарів:

Дописати коментар