середа, 29 червня 2022 р.

 

Пріоритети культурної політики 

під час війни 


 Міністерство культури та інформаційної політики, Держмистецтв та Український інститут національної пам’яті разом з діячам культури і мистецтва сформулювали маніфест «Культурна консолідація задля перемоги», який визначає пріоритети культурної політики під час війни.

Як наголошується, доцільно зосередити та консолідувати зусилля на таких напрямках:

Далі тут:https://oth.nlu.org.ua/?p=6171

«Пишаймося спадком» 

  • Популяризація культурно-історичного спадку: підвищення рівня обізнаності українців щодо власної історії та культури; консолідація суспільства навколо суб’єктності та самобутності України та її культури. Методи поширення інформації мають бути масовими: онлайн майданчики, обʼєднаний телемарафон, соцмережі, привабливий та професійний аудіо та візуальний продукт.
  • Іміджева репрезентаціяна глобальній арені: посилення субʼєктності країни через засоби культурної дипломатії – чітке дистанціювання від російської культури, виокремлення серед пост-радянських країн та серед країн Східної Європи. Продовжуючи політику санкційного тиску на рф в культурній сфері, потрібно пропонувати світові український культурний продукт, наповнювати ним сцени, виставкові площі та книжкові полиці. Розвиток і створення онлайн контенту, що репрезентуватиме українську історію, мистецтво, культурне розмаїття, кухню, матеріальні памʼятки.
  • Відновлення пошкоджених під час війни архітектурних памʼяток має стати одним з пріоритетних напрямків відбудови країни, поряд із життєво необхідними інфраструктурними проєктами.
  • Недопущення подальшого руйнування обʼєктів спадщини – продовження проєктів «Великої реставрації» на тих територіях, де це є безпечним.

«Віримо в перемогу сьогодні» 

  • Підтримка бойового духу бійців ЗСУ: розширення діяльності фронтових бригад як на передовій, так і для підрозділів на ротації
  • Україна говорить на повний голос: підтримка мистецьких проєктів за участі українських діячів культури за кордоном, що репрезентують сучасну Україну; участь у фестивалях, ярмарках, виставках; недопущення припинення участі України в знакових світових подіях сфери культури (Венеційська Бієнале, Каннський кінофестиваль, Авіньйонський фестиваль тощо)
  • Заснування творчих резиденцій у відносно безпечних регіонах для митців, які лишаються в Україні, для продовження їхньої мистецької діяльності
  • Наші перемоги: поширення та підтримка створення нового відео контенту, присвяченого сьогоднішнім здобуткам українських культурних та креативних індустрій (у фокусі – останні 5–7 років)

«Творімо Майбутнє» 

  • Проєктування майбутньої України: Залучення фахівців з урбаністики, архітекторів та дизайнерів до обговорення майбутніх проєктів відбудови українських міст, обовʼязкове врахування і наповнення публічних просторів творами мистецтва (скульптура, мурали тощо).
  • Меморіалізація місць воєнних злочинів окупантів, подвигів українських воїнів, недопущення «затирання» памʼяті про український спротив.
  • Широкий суспільний діалог щодо необхідності змін у сфері топоніміки українських міст, памʼятників діячам культури, наповнення змісту освіти (в т.ч. мистецької), репертуарної політики українських концертних організацій та театрів.
  • Проактивна культурна політика: розробка і широке суспільне обговорення засад майбутньої культурної політики України.

Сьогодні ми маємо безпрецедентну підтримку світу, тому зобов’язані на державному рівні скористатися цим й підняти знання про культурну Україну на найвищий рівень. 

Бій виграє армія, війну – економіка, а безсмертя здобуває культура. 

Серед підписантів маніфеста – міністр культури та інформаційної політики Александр Ткаченко, українські митці, письменники Юрій Андрухович, Сергій Жадан, графік Матвій Вайсберг, актриса Ірма Вітовська, куратор і засновник арт-центру «Я Галерея», Павло Гудімов, голова УІНП Антон Дробович та інші.

Доєднатися до маніфесту можна за формою: https://cutt.ly/IKmseOP 

Немає коментарів:

Дописати коментар