середа, 12 жовтня 2022 р.

               


 Пилип Орлик та ідеали української нації

    Відповідно Координаційного плану організаційно-методичного супроводу 

бібліотек територіальних громад Чернівецької області на 2022 рік з 01 по 10 жовтня відбувався мережевий проєкт по створенню віртуального каталогу ювілейних виставок до 350-річчя від дня народження творця  першої української та європейської Конституції за назвою «Пилип Орлик та ідеали української нації».

   До проєкту долучилися 39 бібліотек із 16 громад області, які створили виставки до ювілейної дати для користувачів своїх громад, а світлини надіслали в обласну книгозбірню для створення віртуального каталогу.

    Біля виставок бібліотечні фахівці проводили огляди літератури, робили пам’ятні світлини з користувачами. Такі заходи сприяють національно-патріотичному вихованню молоді, прищеплюють любов до України, до свого народу, виховують гордість за їх минуле і сьогодення, готовність до їх захисту, утверджують в свідомості об’єктивну оцінку ролі українського війська в нашій історії у відстоюванні ідеалів свободи та державності України від  княжої доби і до сьогодення.

   Сенсаційне відкриття зробили буковинські історики, викладачі Чернівецького національного університету Юрій Макар, Олександр Дображанський та Олександр Масан. У своїй книзі «Хотинщина» вони подали цілий розділ, присвячений перебуванню на бессарабських землях теперішньої Чернівецької області українського гетьмана — вигнанця Пилипа Орлика. Тривалий час цей факт згадували побіжно й без детального тлумачення. Авторам вдалося в подробицях відновити важливий історичний епізод, знявши з нього ярлик «білої плями» ( З книгою можна ознайомитися в ЧОУНБ ім. М. Івасюка).

   Як зясувалося, легендарна постать Пилипа Орлика та його родина мають прямий дотик до історії Буковини.

   Саме під Хотином у грудні 1673 року, перебуваючи у складі війська Речі Посполитої, загинув батько Пилипа Степан Орлик. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BA_%D0%A1%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D0%BD

  А Пилип Орлик був затриманий у Хотині 1722 року османською владою, коли  прямував до запорізьких козаків в Олешківську Січ.

    Спочатку він жив у селі Румла неподалік Хотина, пізніше за наказом турецького паші проживав у Хотині, звідки 19 (30) травня 1722 року виїхав до Туреччини. За деякими даними Пилип Орлик відвідав і столицю буковинського краю – Чернівці. Це був останній клаптик української землі, яким йому довелося подорожувати.

   Більш детальна інформація у статті «Буковинський слід Пилипа Орлика»: http://www.golos.com.ua/article/252191

       Пропонуємо вашій увазі віртуальний каталог інформативно - творчих виставок бібліотек територіальних громад області «Пилип Орлик та ідеали української нації»: https://www.youtube.com/watch?v=5T_k69AYvc8   


 

Немає коментарів:

Дописати коментар