четвер, 11 квітня 2024 р.

Створення безбар’єрного простору у публічній бібліотеці


Протягом 20232024 року Міністерство культури та інформаційної політики спільно з Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого провело низку комунікативних заходів для українських публічних бібліотек щодо політики безбар’єрності та недискримінації. Результатом цієї роботи стали Методичні рекомендації з питань створення безбар’єрного простору у публічній бібліотеці, які розробила НБУ як головний методичний центр для обласних універсальних наукових бібліотек та публічних бібліотек України.

Рекомендації покликані допомогти книгозбірням будувати свою роботу, відповідно до законодавства та нормативів у сфері безбар’єрності. В їхню основу покладені міжнародно-правові акти, норми українського законодавства, практики роботи.

Як наголошується у Маніфесті ІФЛА/ЮНЕСКО про публічні бібліотеки (2022), саме ці інституції  надають вільний і необмежений доступ до знань, ідей, культури й інформації, а також відіграють важливу роль у розвитку як суспільства у цілому, так і окремої особистості.

Безбар’єрність — одна з основних засад функціонування публічних бібліотек. Тому вони є важливими суб’єктами і водночас об’єктами реалізації державної політики зі створення безбар’єрного простору.

Детальніше ознайомитися з Методичними рекомендаціями з питань створення безбар’єрного простору в публічній бібліотеці можна за посиланням :https://oth.nlu.org.ua/?p=9180

Немає коментарів:

Дописати коментар