четвер, 5 жовтня 2023 р.

 Не словом єдиним: культурний і волонтерський фронт бібліотек Буковини 


Стаття висвітлює волонтерську та благодійну діяльність бібліотекарів Чернівецької області під час російської збройної агресії, а також організацію культурно-мистецьких, освітніх, терапевтичних заходів для внутрішньо переміщених осіб

З початку російсько-української війни бібліотеки Буковини скеровують свою роботу невіддільно від державної політики, 
яка наближує перемогу, забезпечують користувачів та меш- канців своїх громад інформацією
про поводження під час збройної агресії росії, публікаціями з інформаційної гігієни для протидії воро жій пропаганді та дезінформації, щоб зберегти психічне, а часом і фізичне здоров’я громадян України. 

Майже весь 2022 рік книгозбірні області працювали під девізом «Книга і мова воїни слова», їх основні функції діяльності тісно перепліталися з новими викликами та вимогами, що виникли через війну. У кожній бібліотеці створені інфор- маційні зони «Корисна інформація в умовах воєнного стану», де подано різноманітні відомості як для меш- канців громад, так і для внутрішньо переміщених осіб (ВПО): контактна інформація волонтерів, волонтер ських центрів, громадських організацій, ЦНАПів, керівництва терито- ріальних громад (ТГ), медичних та освітніх установ тощо; послуги, що надаються цими установами. Крім того, бібліотекарі збирають та систематизують матеріали до альбомів та краєзнавчих тек «Українці нація героїв» про земляків – героїв, захисників України та волонтерів, які своєю діяльністю наближують перемогу (Централізована бібліотеч-

на система з філіями Сокирянської міської ради), а також беруть участь у зборі матеріалів в рамках проєкту Чернівецької обласної ради та Чер нівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка (ЧОУНБ ім. М. Івасюка) «Незабутні: Буковина пам’ятає», присвяченого            пам'яті воїнів з Буковини, які загинули за Україну з 2014 року (https:// www.facebook.com/oblasnarada).

Ще у 2014 році бібліотечна спільнота Чернівецької області активно розпочала волонтерську діяльність на підтримку Збройних Сил України, які самовіддано боронять нашу Вітчизну від рашистської навали, а з початком повномасштабного вторгнення книгозбірні облас ті перетворилися на своєрідні хаби, в яких кипить робота на допомогу           українській армії та внутрішньо переміщеним особам.

Бібліотекарі, зокрема: плетуть маскувальні сітки та маскувальний одяг («кікімори») для бійців ЗСУ; збирають, фасують, пакують про- дукти харчування, одяг, речі першої необхідності, медикаменти у пунк тах збору волонтерської допомоги кожного населеного пункту грома ди; печуть солодощі, булочки, хліб, роблять різноманітні консервації, ліплять вареники, крутять голубці, заготовляють сушені гриби, лікарські трави тощо (Юрковецька ТГ Чернівецького району); здають кошти для придбання тепловізорів, рацій, військової амуніції, автомо- білів для ЗСУ (Путильська та Усть- Путильська ТГ Вижницького р-ну, с. Малий Кучурів Заставнівської ТГ Чернівецького району); закуповують медикаменти для захисників України (Селятинська ТГ Вижницького району); допомагають з пошуком та облаштуванням житла для вимушених переселенців; допомагають місцевим старостатам з оформленням реєстраційних документів переселенців; чергують у штабах допомоги переселенцям; забезпечують організацію та проведення спеціальних заходів для тимчасово переміщених осіб.

Бібліотечні установи Лівинецької ТГ Дністровського району стали волонтерськими центрами та цент рами психологічної допомоги для ВПО. При кожній клубній та бібліо- течній установі Кіцманської ТГ Чер- нівецького району створені Пункти гуманітарної допомоги вимушеним переселенцям. Бібліотекарі орга- нізовують збір та видачу продуктів харчування, одягу та всіх необхід- них речей людям, які перемістилися із зони активних бойових дій.       Директорка Комунального закладу (КЗ) « Веренчанська публічна бібліотека» Веренчанської сільської ради Чернівецького району Катерина Цюпа сама очолила волонтерський центр громади. Згуртувалися для допомоги ЗСУ і ВПО бібліотекарі та       клубні працівники Кадубовецької ТГ, які крім іншої підтримки, комплектували автобуси з продуктами харчування на передову.

Власну ініціативу проявили бібліотекарі Сторожинецької ТГ Чернівецького району, які долучились до організації та доставляння гарячих обідів до КПП «Порубне» для  біженців, що прямують за кордон. А бібліотекарка с. Панка Сторожинецької ТГ Чернівецького району, яка теж є ВПО з 2014 р., прихистила 12 внутрішньо переміщених осіб з Харкова та Києва.

У Новоселицькій громаді Чернівецького району бібліотекарі влились у, так звані, штаби старо стинських округів, де під керівництвом старост виконують першочергові завдання громади під час військового стану.

Бібліотечні працівники Чернівецької ТГ Чернівецького району є постійними волонтерами при Департаменті соціального захисту населення. Крім вищеназваної допомоги, залучаються до роботи в ЦНАПі: допомагають вимушено переміщеним особам в оформленні документів.

Зараз у приміщенні двох публічних бібліотек області створено Центри незламності: бібліотеках-філіях № 1 та № 7 Чернівецької централізованої бібліотечної системи, а також у Муніципальній бібліотеці  ім. А. Добрянського.

Бібліотекарі окремих громад стали учасниками волонтерських рухів та організацій: «Ти не один» (Герцаївська ТГ Чернівецького району), «Зроби добро для Украї- ни» (Петровецька ТГ Чернівецько- го району); волонтерських акцій:

«Разом ми сильні, Україна пере- може!» (Неполоковецька ТГ Черні- вецького району).

Також публічні бібліотеки об- ласті задіяні у різноманітних соціа- льних, гуманітарних, бібліотечних проєктах на допомогу ВПО. Так, проєкт «Не сам на сам: надання психосоціальної, інформаційної та культурно-освітньої підтримки до- рослим та дітям, які постраждали від російської військової агресії» реалізовано Благодійним фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» у партнерстві з ЧОУНБ ім. М. Іва- сюка за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках Відкритого університету для до- рослих. Проєкт втілювався на базі бібліотек Мамаївської, Хотинської, Чернівецької ТГ. В рамках проєкту проводилися заходи, спрямова- ні на підтримку ВПО, у тому числі організовувалися та проводилися особисті та групові консультації, цикли інформаційно-навчальних семінарів, лекцій та тренінгів, спря- мованих на здобуття/відновлення економічної незалежності ВПО, ор- ганізовувалися культурно-просвітницькі інтеграційні заходи, а також забезпечувалася робота артстудій та ігрових гуртків для дітей Черні- вецької області.

Сторожинецька центральна бібліотека КЗ «Сторожинецька пуб- лічна бібліотека» Сторожинецької міської ради є партнером ГО ВПО

«Ми з України» у проєкті «Підви- щення стресостійкості переселен- ців з дітьми у Сторожинецькій ТГ», який реалізується в межах проєк- ту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ISAR Ednannia за фінансової підтримки Європей- ського Союзу. Протягом часу реалі- зації проєкту читальна зала бібліо- теки використовувалась як простір для групової арттерапії для жінок ВПО, а також для проведення інди- відуальних консультацій психолога для ВПО.

КЗ «Герцаївська публічна біб- ліотека ім. Г. Асакі Герцаївської міської ради», Центральна дитяча бібліотека Чернівецької ЦБС, КЗ

«Хотинська міська публічна біб- ліотека» Хотинської міської ради, Центральна бібліотека КЗ «Сто- рожинецька публічна бібліотека» Сторожинецької міської ради взяли участь у проєкті «ВільноХаб» прог- рами «Мріємо та діємо» за фінан- сової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконанні проєкту Міжнародною радою наукових досліджень та об- мінів (IREX) у партнерстві з проєк- том «Будуємо Україну разом» (БУР), Центром «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республікан- ським інститутом (IRI) і Zinc Network та за підтримки Міністерства куль- тури та інформаційної політики України. В рамках проєкту надава- лися послуги для дітей та молоді ВПО віком 10–35 років на інформа- ційні, освітні та психосоціальні теми та забезпечувалося їх якісне доз- вілля. Для роботи в проєкті книго- збірні отримали розвивальні ігри, іграшки, канцтовари, матеріали для енергійних руханок, майстер-класів, конкурсів малюнків тощо.

Завідувачка бібліотеки с. Сло- бода-Комарівці КЗ «Сторожинецька публічна бібліотека» Сторожинець- кої міської ради Наталія Малютіна є членом команди ВПО, вона отри- мала фінансування для реалізації проєкту «Кулінарна психотерапія» у конкурсі проєктів від ГО «Товари- ство «Український народний дім в Чернівцях». За допомогою активіс- тів ГО «Ми з України» вона облаш- тувала кухонний куточок для про- ведення гастро майстер-класів для дітей вимушено переміщених осіб. Проєкт продовжує реалізовувати- ся і сьогодні, в його рамках прово- дяться різноманітні практичні кулі- нарні заходи.

Бібліотека с. Панка КЗ «Сторожинецька публічна бібліотека» Сторожинецької міської ради долу чилась до Всеукраїнського проєкту «Сади єднання», адже Сторожи- нецька громада, як і всі громади об- ласті, стали прихистком і тимчасо- вою домівкою для тисяч вимушених переселенців. Завідувачка бібліоте- ки організувала місцевих жителів та гостей, і вони спільно заклали «Сад єднання» у рідному селі біля місце- вої загальноосвітньої школи.

Соціокультурна діяльність кни- гозбірень Буковини у 2022 році в основному була акцентована на висвітленні інформації про війну в Україні, організації раціонального і змістовного дозвілля внутрішньо переміщених осіб, задоволенні і розвитку їхніх культурних потреб, створенні умов для самореалізації і самоосвіти.

При Вижницькій публічній біб- ліотеці розпочали роботу курси з вивчення української мови для вимушених переселенців. З ініціа- тиви Євгена Обшитоша, голови Мо- лодіжної ради Вижницької міської територіальної громади (МТГ), а також Зоряни Луканюк, вчитель- ки української мови та літератури Вижницької гімназії, такі заняття відбуваються щотижня.

Крім того, щоб мінімізувати вплив подій, з якими довелося зуст- рітися внутрішньо переміщеним особам, налагодити їх психоемоцій- ний стан при Вижницькій публічній бібліотеці організовано арттера- певтичні заняття для підлітків та до- рослих. Заняття проводить Любов Сай, кандидатка педагогічних наук, арттерапевтчиня, практикуюча психологиня за методом кататим- но-імагінативної психотерапії.

Також у Вижницькій публічній бібліотеці для користувачів віком від 14 років розпочалися курси вивчення англійської мови English Speaking Club. У неформальній ат- мосфері відбувається знайомство, спілкування, ігри як для місцевих мешканців, так і переселенців.

Бібліотеки Конятинської ТГ Вижницького району для пересе- ленців проводять екскурсії по му- зеях та бібліотеках громади, години спілкування «Втратили дім, але не втратили надію».

Бібліотекарі Путильської ТГ Вижницького району для дітей громади та дітей-переселенців ор- ганізовують дозвілля – проводять інтерактивні ігри, майстер-класи, конкурсно-розважальні заходи тощо, а бібліотекар філії КЗ «Центр культури та дозвілля» с. Сергії для внутрішньо переміщених осіб про- водить екскурсії в історико-архітек- турному музеї-садибі Лук’яна Коби- лиці.

Лівинецька ТГ Дністровсько- го району прихистила 642 пере- селенці, значна частина яких стала користувачами бібліотек і скорис- талися безплатним інтернетом, ксерокопіюванням, бібліотечною електронною адресою та інтернет- послугами для пошуку житла, робо- ти, пересилання документів, спілку- ванням по скайпу, інформацією для внутрішньо переміщених осіб.

Комунальна установа (КУ) «Не- добоївська сільська публічна біб- ліотека» Недобоївської сільської ради Дністровського району для переселенців провела: зустріч за круглим столом, де учасники роз- мовляли про страхи, пережите під час війни, ділилися своїми іс- торіями та отримували підтримку місцевих мешканців; артзаняття з дітьми-переселенцями до свята ви- шиванки «Вишиванко, моя Україно! Берегине, княгине свята!»; майстер- клас до Дня захисту дітей «Декор солодощів та оформлення кенді бару».

У Вікнянській ТГ Чернівецького району бібліотеки для ВПО провели екскурси в історію сіл, куди прибу- ли переселенці: творча зустріч «Ми – частина України», краєзнавча го- дина «Брід – село козацьке», зустріч за круглим столом «Моє село, моя маленька Батьківщина», «Стежками Вікнянщини», «Дорошівці – перли- на Буковини» тощо.

Бібліотекарка філії КЗ «Палац культури та мистецтв» Заставнів- ської міської ради (с. Малий Кучу- рів) Чернівецького району обслуго- вувала користувачів-переселенців як у приміщенні бібліотеки, так і в місці їх поселення. Всього до біб- ліотеки записаний 21 тимчасовий мешканець. Для родин з дітьми-пе- реселенцями, у співпраці з клубною установою, до Дня захисту дітей був організований масовий захід «Ве- селкове дитинство», в якому взяли участь і сільські родини з дітьми. Свято пройшло з цікавими іграми, вікторинами, книжковою вистав- кою та подарунками.

У с. Глибочок Кам’янецької ТГ Чернівецького району залучають до читання та відвідування бібліо- теки вимушених переселенців, які проживають у таборі «Буковинське орлятко», проводячи виїзні масові заходи з популяризації читання.

Великий масовий захід відбувся до Міжнародного дня захисту дітей у с. Кам’яна Кам’янецької ТГ Чернівецького району. Лейтмоти- вом свята стали вислови «Ми за мир в Україні, в Чернівцях і в Кам’яній» та «Україна переможе!». Місцева дітвора разом з дітьми-пересе- ленцями переглядали тематичну виставку літератури, читали вірші, малювали на асфальті свою мрію про мир, знайомилися з роботою рятувальної та охоронної служб громади, а також з пожежною та поліцейською технікою. Справжнім подарунком для дітей стала казка – вистава «Паляниця» акторів Чернівецького музично-драматичного театру ім. Ольги Кобилянської.

В бібліотеках Кострижівської ТГ Чернівецького району створені полички «Вимушеним переселен- цям», де подається інформація про розклад руху автобусів, місцезнахо- дження пунктів надання гуманітар- ної допомоги, наявність житла та ін. Також у книгозбірнях організо- вані книжкові виставки «Волонтери рухають світ», «Література для ви- мушено переміщених осіб». Бібліо- текарі залучають цих людей до чи- тання української книги. Також тут організовано пункт видачі засобів гігієни для переселенців.

У бібліотеках Магальської ТГ Чернівецького району для міс- цевих мешканців та тимчасових жителів проводились патріотичні  читання: «Наша нація незламна», Сьогодні, як ніколи, ми розуміємо  слово мир», «Війна очима солдата». У Сторожинецькій центральній бібліотеці та дитячій бібліотеці протягом квітня-червня 2022 року чотири дні на тиждень проводи- лись групові психологічні (для мам з дітьми) та індивідуальні тренінги. Для них бібліотеки організовували тематичні виставки та віртуальні екскурсії, готували буклети з ко- рисними посиланнями та тематичні пам’ятки, надавали в користування наявні технічні засоби та прилади для їхніх занять.

У с. Банилів-Підгірний Сторо- жинецької ТГ Чернівецького ра- йону для дітей-сиріт дитячого ре- абілітаційного центру «Гармонія» з м. Харкова, який розмістили у будівлі дитячого табору відпочин- ку, працівники бібліотеки провели цикл заходів та майстер-класів з вишивки та виготовлення листівок. Діти з Харкова спільно з сільським дітьми співали українські пісні, зна- йомилися із звичаями та традиція- ми буковинського краю.

Бібліотечні працівники с. Стара Жадова Сторожинецької ТГ Черні- вецького району активно працюють з ВПО, які компактно проживають у приміщенні сільської лікарні, – допомагають з продуктами харчуван- ня, займаються збиранням необ- хідного одягу, спільно з клубними працівниками проводять групові заняття з декламування віршів, ро- зучування танців, заохочують до читання україномовної літератури. Також бібліотекарі організували благодійний концерт для дітей-переселенців.

Бібліотекарка с. Просіка Суче- венської ТГ Чернівецького району Родіка Зегря для вимушених пере- селенців у Петричанському нав- чально-виховному комплексі орга нізувала мінібібліотеку.

Допомагають вимушено пе реміщеним особам якнайшвидше адаптуватися до нових умов у со- ціумі бібліотекарі Тарашанської ТГ Чернівецького району: записують в бібліотеку; забавляють дітей іграшками, настільними іграми, майстер - класами з малювання, виготовлення ляльок, а також залучають до різноманітних дозвіллєвих програм та святкових акцій. Дорослих за- прошують на засідання клубів і лю бительських об’єднань, навчають всіх охочих комп’ютерній грамотності, проводять зустрічі з цікавими людьми, прикладають максимум зусиль для розв’язання життєвих проблем переселенців, полегшен ня їх душевного стану, зняття стре су та покращення настрою.

Бібліотекарі Чернівецької ЦБС Чернівецького району активно на- дають різноманітні бібліотечні пос- луги переселенцям, а також органі- зовують їх дозвілля, заохочують до участі в загальнодержавних та місь- ких акціях, як то: патріотичні читан- ня віршів на Соборній площі міста

«Нація непереможних» (філії № 3, 21, Центральна міська бібліотека комунальної бюджетної установи (КБУ) «Чернівецька централізована  бібліотечна система»), загально- міський захід «Мирний Великдень» (філії 4, 2, Центральна дитяча бібліотека), тиждень дитячого читання «Нація яка читає – непереможна» (філії 6, 8, 2, Центральна дитяча бібліотека), конкурс малюнків дітей-переселенців для воїнів ЗСУ у рамках всеукраїнської акції «Мамо, я бачив війну» (філія 2, Центральна дитяча бібліотека), загальноміська декада національних культур «Європейська родина» до Дня Європи (КБУ «Чернівецька центра- лізована бібліотечна система»), за- гальноміське театралізоване свято на громадському просторі за адресою вул. Білоруська, 22 «Хай мрії збуваються» (філія 6 спільно з КЗ «Автограф»).

Центральна дитяча бібліотека КБУ «Чернівецька ЦБС» для дітей- переселенців організовує щодня цікаве дозвілля: лялькові вистави, майстер-класи, конкурси малюнків, театральні розминки, ігри з емоціями, арттерапію, енергійні руханки, ліплення з пластиліну, каністера- пію, заходи із заспокійливого мис- тецтва, перегляди мультфільмів, заняття безпеки (зустрічі з праців- никами ДСНС) тощо.

Бібліотеки Юрковецької ТГ Чернівецького району для вимуше- них переселенців проводили зуст- річі за круглим столом «Бути здо- ровим – це стильно», бесіди «Поезія єднає нас», знайомили читачів з історією сіл, проводили краєзнавчі години «Моє село моя маленька Батьківщина». Для маленьких чи- тачів організували майстер-класи по розпису писанок, ігри, малюва- ли малюнки для захисників Бать- ківщини, проводили вікторини, конкурси, спортивні змагання, лі- тературні вечори, свято книги та вечори-портрети.

Загалом, до волонтерських активностей долучилися всі бібліотечні установи краю. У кожній книгозбірні свої волонтерські іс- торії та благодійні заходи, ніхто не залишився байдужим до того, що відбувається у нашій країні. Окрім того, ініціативні працівники згурту- вали довкола себе десятки актив- них читачів з непереборним бажан- ням робити все можливе для того, щоб наблизити перемогу. І вони її наближають, віддячуючи воїнам, які боронять наш спокій, добрими справами, милосердям і людяністю.

Лупан А.С. Не словом єдиним: культурний і волонтерський фронт бібліотек Буковини// Бібліотечний форум: історія, теорія і практика- №3.- С.6

Немає коментарів:

Дописати коментар