пʼятницю, 23 липня 2021 р.

 

Онлайн-дискусія

«Молодіжні простори в публічних бібліотеках»


 

    22 липня 2021 року на базі ТРЦ проведено онлайн-дискусію для працівників бібліотек територіальних громад області на тему «Молодіжні простори в публічних бібліотеках». Зі 
вступним словом перед учасниками заходу виступила д
иректорка ЧОУНБ ім. М. Івасюка Наталія Філяк, яка розповіла про доцільність створення молодіжних просторів, центрів  у публічних бібліотеках, спільно з громадськими організаціями та молоддю  брати участь в проєктах для розвитку своїх територіальних громад;

  Керівниця комунальної установи «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді»  Світлана Олексійчук ознайомила присутніх з роботою закладу, яка базується на розвитку неформальної освіти, проведенні інформаційних та дозвіллєвих заходів, тренінгів з молоддю. Особливу увагу пані Світлана звернула на проєкт «Молодіжний працівник», в рамках якого проходять навчальні тренінги у формі гри, геймерської візуалізації та інших цікавих формах.

    Під час таких навчань учасники дізнаються, що таке молодіжна політика, що з нею відбувається в Україні, який зміст молодіжної роботи, чим вона особлива, чому важливо робити акцент на участі і залученості молоді, що означає бути молодіжним працівником в громаді, та як розвинути власні компетенції в молодіжній роботі.  Світлана Олексійчук   наголосила на тому, що бібліотекарі повинні навчатися нових креативних ігрових форм роботи, залучати до своєї роботи блогерів, волонтерів, брати активну участь у проєктній діяльності.
   Заступниця директора з питань наукової роботи ЧОУНБ ім. М. Івасюка МаріяДовгань надала рекомендації щодо напрямів промоції читання, які відображені в  проєкті Стратегії читання на 2021 - 2025 рр. «Читання як життєва стратегія», акцентувала увагу на підвищенні рівня професійної підготовки бібліотекарів, популяризації книг, виданих Українським інститутом книги.
   Завідувачка науково-методичного відділу бібліотеки Тетяна Макарейчук промоніторила показники обслуговування юнацтва   у  бібліотеках Чернівецької області за 2020 рік та рекомендувала, як продовжувати облікувати користувачів юнацького віку.

    Завідувачка філіалу обслуговування юнацтва ЧОУНБ ім. М. Івасюка Валентина Кугут провела презентацію щодо формування комфортного середовища для молоді в бібліотеках, в якій висвітлила законодавчі документи по створенню молодіжних центрів, напрямками та форматами їх діяльності, етапами створення, вимогами та принципами роботи, ознайомила з відомими практиками зі створення бібліотечних молодіжних просторів, хабів, розповіла про досвід з налагодження комунікації з молоддю, волонтерами, співпраці з громадськими організаціями, важливості створення молодіжних рад тощо.


 
Цікавою для учасників була презентація-досвід завідувачки відділу абонемента ФОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка Ірини Хліповської, яка   поділилася власними практиками роботи з молоддю, а саме: організації бібліотечного простору, залученню блогерів в ФОЮ, різноманітними креативними формами роботи з різних напрямів - вуличні акції, бібліокроси, буккросинг, читання вголос, сімейне читання, бібліоподорожі, екскурсії реальні та віртуальні тощо.     

 Бібліотекарі Сторожинецької, Герцаївської, Острицької, Недобоївської, Брусницької територіальних громад поділилися своїм досвідом роботи з молоддю , а також озвучили пропозиції та рекомендації щодо різних форматів роботи з цією важливою категорією користувачів .


Модерувала захід Марія Довгань.

До онлайн-дискусії приєдналися 29 учасників публічних бібліотек ТГ області.

Технічне забезпечення – Галина Добровольська, завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів бібліотеки.   

 

четвер, 22 липня 2021 р.

 

     
            Новини законодавства України

                                                                                                            (2021 рік)

Сьогодні пропонуємо чергову добірку законодавчих новацій, які впливатимуть на організаційно-практичну діяльність не лише керівників бібліотек, а й посадових осіб органів місцевого самоврядування.

  1. В Україні затвердили Державну програму національно-патріотичного виховання до 2025 року.

Кабінет Міністрів України затвердив першу в Україні державну цільову соціальну програму національно-патріотичного виховання на період до 2025 року. Метою програми є удосконалення та розвиток цілісної загальнодержавної політики національно-патріотичного виховання шляхом формування та утвердження української громадянської ідентичності.