середу, 19 жовтня 2022 р.

                     


Бібліотека в сучасному форматі: професійні ідеї, сучасні проєкти, додаткові ресурси

 

   19 жовтня 2022 року в РТЦ обласної книгозбірні для працівників бібліотек територіальних громад області було проведено онлайн День творчої ініціативи на тему «Бібліотека в сучасному форматі: професійні ідеї, сучасні проєкти, додаткові ресурси», до якого приєдналися 37 учасників. 


   Розпочала захід заступниця директорки з питань наукової роботи Марія Довгань вступним словом «Проєктна діяльність бібліотек – пріоритетний напрямок та вимога часу». Вона наголосила  на тому, що у складний для України час бібліотекам необхідно брати участь у проєктах для поповнення книжкових фондів та матеріально-технічної бази бібліотек задля задоволення потреб своїх користувачів.

   Завідувачка науково-методичного відділу Тетяна Макарейчук підсумувала та проаналізувала проведення обласного конкурсу мініпроєктів «Краєзнавча бібліотечна пропозиція – громаді», в якому взяли участь бібліотеки області.   

  Продовжила онлайн захід директорка КЗ «Публічна бібліотека ім. Г. Асакі Герцаївської міської ради» Анжела Марку, яка розповіла про реалізацію у бібліотеці проєкту «ВільноХаб» програми «Мріємо та діємо», що впроваджується в Україні Радою наукових досліджень та обмінів (IREX) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID та підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.


 На базі бібліотеки діти та молодь внутрішньо переміщених осіб отримали можливість удосконалення навичок та знань про побудову кар’єри та ефективного пошуку роботи, навчання медіаграмотності та кібербезпеці, надання психосоціальної підтримки, емоційного розвантаження, знайомства між собою тощо.

 


Доповнила інформацію про реалізацію вищеназваного проєкту на базі своєї бібліотеки директорка КЗ «Хотинська міська публічна бібліотека» Майя Мазур. Завдяки проєкту вдалося працевлаштувати двох  внутрішньо переміщених осіб, а також отримати додатковий ресурс для своїх користувачів.

  У своєму виступі директорка КЗ Сторожинецька публічна бібліотека» Іванна Лугина повідомила, що з початком війни в Україні, бібліотеки громади додали новий формат роботи – обслуговування ВПО. Бібліотечні установи активно співпрацюють з ГО «Ми з України» та реалізовують проєкти: «Психологічна підтримка матерів з дітьми»; «ВільноХаб»; «Буковина очима внутрішньо переміщених осіб»; «Діти України»; «Бібліотека як безпечне місце». В бібліотеці створено Центр соціально-побутових послуг для ВПО у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства». 

  


Своїм досвідом участі у проєктах поділилася колишня переселенка, бібліотекарка КЗ «Сторожинецька публічна бібліотека» Наталія Малютіна ( проєкт «Кулінарна психотерапія» від ГО «Товариство «Український народний дім в Чернівцях» та проєкт «Інтеграція внутрішньо перемішених осіб до життя в нових громадах»).

  


З порталами, які висвітлюють інформацію щодо грантів, проектів, програм  від ЄС, США та України  ознайомила бібліотекарів області головна методистка науково-методичного відділу Алла Лупан у презентації «Обери собі ідею».

  

Захід завершився онлайн спілкуванням учасників.

                                                       

                                                  Разом до ПЕРЕМОГИ!

                                                  Слава Україні!