четвер, 4 квітня 2024 р.

Календар-нотатник «Щоденна звичка»: квітень – 2024

 Квітень уже  на порозі, то ж зустрічайте квітневу добірку книжкових подій. Обирайте найцікавіше для себе для популяризації книг і читання .

1 квітня  День їстівної книги (Міжнародний фестиваль їстівних книжок)

«Деякі книги потрібно спробувати, інші проковтнути, а треті – розжувати і перетравити», – сказав якось сер Френсіс Бекон. Схоже, деякі люди сприйняли його слова буквально…

Міжнародний фестиваль їстівної книги, також відомий як День їстівної книги, – це щорічний захід, який проводиться 1 квітня або в найближчі до цієї дати дні в різних країнах світу.

Перший подібний захід було організовано Джудіт А. Хоффберг і Беатрис Корон у 2000 році, щоб відзначити день народження французького гастроному Жана Антельм Брілат-Саварина (17551826), відомого завдяки своїй книзі «Фізіологія смаку: дотепна медитація на їжу». З тих пір День їстівної книги встиг здобути широку популярність і зараз відзначається по всьому світу. Великі і маленькі заходи проводяться в різних його частинах. Шанувальники книг з Великобританії, США, Австралії, Бразилії, Мексики, Індії, Люксембургу, Марокко, Нідерландів, Італії, Україні, Канаді, Японії, Гонконгу та інших країн об’єднуються, щоб насолодитися одночасно мистецтвом книжкової справи і майстерністю кулінарів.

Бібліотеки та книгарні часто відзначають цю подію, проводячи конкурси їстівних книжок. Зазвичай для таких конкурсів існує два загальних правила: експонати повинні бути їстівними і повинні мати якесь відношення до книг. Вони можуть візуально нагадувати книгу, або щось розповідати про історію книги, або ж, якщо не вистачило фантазії на більше, просто містити текст. Їх оцінюють суворі судді і запрошена публіка. Нагороди традиційно присуджують в таких категоріях, як: «Найбільш креативна», «Найменш їстівна», «Найкращий смак», «Найсмачніша на вигляд», «Найкращий роман», «Найкраща дитяча книга» і т.п.

Вашій увазі їстівні шедеври від завідувачки Веселівської бібліотеки-філії КЗ  «Торчинська публічна бібліотека Торчинської селищної ради», Волинська обл. –  Наталії Чечотки, https://www.facebook.com/profile.php?id=100023980483776 лауреатки конкурсу Бібліотека року 2023.

Далі тут: https://oth.nlu.org.ua/?p=9157

вівторок, 2 квітня 2024 р.

Комплектування та облік бібліотечних фондів Приймання документів до фонду бібліотеки Основні види супровідної документаці Перевірка бібліотечного фонду Зразки актів

         

Бібліотечні фонди формуються відповідно до значення, виду та складу користувачів бібліотеки. Він повинен бути      актуальним актуальним, очищеним від застарілої літератури. У процесі комплектування фонду необхідно враховувати такі нормативи: 

- щорічна закупівля книжкових видань – не менше ніж 250 примірників на 1000 осіб зони обслуговування публічної бібліотеки; 

- передплата періодичних видань – не менше ніж 15-20 найменувань газет і журналів. 

                     Приймання документів до фонду бібліотеки 

   Процес приймання книг 

   У процесі приймання документів до бібліотеки здійснюється їх звірка з супровідним документом, проставляння ціни на виданнях, підрахування кількості примірників та їх загальної вартості. 

   Приймання документів, що надійшли без супровідних документів (без накладної або в дарунок бібліотеці), включає визначення вартості отриманих видань, підрахування кількості примірників та їх загальної вартості. На кожну партію видань, які надійшли до відділу комплектування, складається акт приймання-передачі у 2-х примірниках. До акту додається видаткова накладна або список літератури з зазначенням вартості видань, кількості та загальної суми. 

   Нумерація актів на прибуття поновлюється щорічно і реєструється в «Зошиті обліку актів нових надходжень до бібліотеки». На акті ставиться номер і вказується джерело надходження. Записи на супровідних документах звіряються з прізвищами авторів і назвами, кількістю і вартістю примірників одержаних видань. 

   Один примірник акта передається в бухгалтерію (на подаровані видання - до 25 числа поточного місяця, в усіх інших випадках – до кінця поточного місяця), другий – залишається у справах бібліотеки. У випадку виявлення нестачі, розходження з даними супровідного документа, наявності дефектних примірників або документів, надісланих помилково, не за замовленням бібліотеки, завідувач відділу комплектування повідомляє про це постачальника з метою усунення розбіжностей.

    Один примірник акта залишається в бібліотеці і використовується в процесі приймання видань, інший направляється в організації, від яких вони були отримані, з вимогою замінити дефектні видання чи надіслати примірники, яких не вистачає. 

   Бухгалтерія враховує загальну кількість та балансову вартість літератури, отриману бібліотекою. Щоквартально завідувач відділу комплектування звіряє облік книжкового фонду з бухгалтерією. У процесі приймання документів до бібліотеки здійснюється їх звірка з супровідним документом (рахунок, накладна, товарний чек, акт прийманняпередачі документів тощо. 

Основні види супровідної документації

Далі тут: http://new.library.ck.ua/images/ounb/files/udk/Komlekt.pdf 

понеділок, 1 квітня 2024 р.

Гранти для бібліотек

                                       

  ГРАНТОВА ПРОГРАМА ДЛЯ ОГС НА ЗАХОДИ З ПРОТИДІЇ ДЕЗІНФОРМАЦІЇ ТА ПРОПАГАНДИ UCSIRP IREX

Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів, виконавець Програми інформаційної стійкості українського громадянського суспільства (далі – IREX), повідомляє про Річне Оголошення Програми на отримання заявок на фінансування. IREX очікує заявки від потенційних партнерів для реалізації заходів, які вибудують стійкість до дезінформації та пропаганди. Ці заходи сприятимуть розробці інноваційних підходів до протидії дезінформації, усуненню прогалин у поточних підходах до протидії дезінформації та/або контакту з новими бенефіціарами або в нових сферах, включно з онлайн просторами та спільнотами.

IREX планує надати під зазначену діяльність до 14 грантів з фінансування від 40 000 до 300 000 доларів США на період виконання 12-16 місяців.

Дедлайн : конкурс на Річне Оголошення Програми буде відкритий протягом одного року. Заявки та концептуальні записки розглядатимуться на постійній основі. Оцінка поданих документів проходитиме щоквартально.

IREX передбачає надання більшої частини фінансування під час перших двох раундів переглядів заявок у березні та червні, 2024. Далі тут: https://oth.nlu.org.ua/?p=9029