вівторок, 24 травня 2022 р.

  

           Година професійного спілкування фахівців обласних бібліотек України "Методична вервечка"                      


   24 травня в онлайн режимі відбулася година професійного спілкування фахівців обласних бібліотек України "Методична вервечка", яку організували фахівці НБУ Я. Мудрого. 

    Модераторка заходу Світлана Кравченко,  окреслила основні теми онлайн зустрічі, акцентувала увагу на важливих напрямках роботи бібліотек України в умовах воєнного стану, серед яких: статистичні показники діяльності, реалії електронної звітності, проблеми формування бібліотечних фондів та інші тренди воєнного часу.

   З хвилюючими розповідями про долю бібліотек виступили представники Чернігівщини, Сум, Харкова, Одеси, Житомира, Львова та Вінниці. Методисти зупинялися  на жахливих наслідках російської агресії для книгозбірень, руйнації  приміщень та знищенні фондів, евакуації працівників, життя у стані постійного стресу. 

 Крім того, всі виступаючі висловили власні думки про критерії вилучення російської пропагандистської та іншої літератури. В контексті обговорення прозвучали різні бачення та шляхи вирішення цього питання, проте рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики України щодо актуалізації бібліотечних фондів визнали актуальними та 

фаховими.   

   Під час фахового спілкування піднімалися питання  списання бібліотечних фондів в громадах загалом, а саме: кількості документів в акті, дозволеної суми списання, склад комісії по списанню тощо.

    Фахову консультацію з питань списання, актуалізації, формування фондів надала заступниця генеральної директорки з наукової роботи НБУ ім. Я. Мудрого Наталія Розколупа. Вона також проінформувала учасників онлайн заходу про створення Національної ради з відновлення України від наслідків війни, робоча група якої буде розглядати також питання про видавництва та публічні бібліотеки.

    Учасники зустрічі – методисти обласних наукових бібліотек України обмінялися досвідом роботи у період військового стану.

   До розмови приєдналися 37 учасників.