четвер, 15 липня 2021 р.

 

               Тарас Шевченко: Українська мова – 

                 складова інформаційної безпеки

Українська мова – об’єкт постійних інформаційних атак країни-агресора, бо мова це: національна самоідентифікація, культурна унікальність, основа територіальної спільності нашої країни. Її захист є пріоритетом для МКІП. На цьому наголосив заступник Міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко під час дискусії про розвиток та функціонування державної мови на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Гуманітарна політика» 14 липня.

За словами заступника Міністра, для МКІП вектор на популяризацію української мови, на забезпечення її вживання у всіх сферах життя ніколи не викликав сумнівів. Він є стратегічно визначеним законодавством.https://mkip.gov.ua/news/5734.html

 

               Олександр Ткаченко: Беремо курс 

                        на лагідну українізацію. 

                               Мова об’єднує

Мова – код ідентичності нації. Вона об’єднує всіх і захищає від впливу ззовні. Цій темі присвятив свій виступ Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Гуманітарна політика».



За словами Міністра, мова не може бути предметом маніпуляцій та спекулювання. Мову не можна використовувати для розколу країни за мовною ознакою. Мова не може бути предметом використання як проросійські налаштованих, так і псевдопатріотичних сил.https://mkip.gov.ua/news/5733.html

 

              Умови проведення іспитів 

         з української мови у бібліотеках

Українська бібліотечна асоціація оприлюднила умови, яких мають дотримуватися пункти складання іспитів на визначення рівня володіння державною мовою.

  Для зголошення, бібліотекарі мають заповнити онлайн-заявку на створення на у бібліотеці Пункту складання іспитів на визначення рівня володіння державною мовою.

 Для відкриття такого Пункту, бібліотека повинна мати відповідні приміщення та робочі місця з комп’ютерами, що підключені до Інтернету, а також бібліотекаря або бібліотекарів, готових бути інструкторами під час іспиту. Усі інструктори попередньо пройдуть навчання, про що повідомлять додатково.https://oth.nlu.org.ua/?p=5006

середу, 14 липня 2021 р.

                                                                  Зверніть увагу! 

Про забезпечення функціонування української мови як державної


З 16 січня 2021 року набула чинності норма статті 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", яка регулює використання державної мови у сфері обслуговування споживачів. Зазначена норма закону стосується усіх громадян України, а також суб’єктів господарювання усіх форм власності, які здійснюють обслуговування споживачів. (Інформаційні матеріали https://mova-ombudsman.gov.ua/reklama-16-sichnya ).

вівторок, 13 липня 2021 р.

                           

Олександр Ткаченко: МКІП проведе інформаційну кампанію «Україна без бар'єрів»

12 липня під час засідання Ради безбар’єрності за участю першої леді Олени Зеленської та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля було погоджено масштабний План заходів на 2021-2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. До Плану заходів включено понад 250 ініціатив, які буде втілено в життя протягом найближчих двох років.

«Безбар’єрність – це філософія суспільства без обмежень. Це про внутрішню готовність створювати середовище, у якому буде комфортно всім.https://mkip.gov.ua/news/5727.html