середу, 18 серпня 2021 р.

           
                                                  "Україна і ми - незалежні!"
 
 Обласний конкурс рекламних буклетів публічних бібліотек 
  територіальних громад Чернівецької області 
до 30-річчя Незалежності України 
    Головним координатором підготовки та проведення конкурсу є Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека імені Михайла Івасюка, яка
здійснювала його організаційне, методичне, консультативне та інформаційне забезпечення.                      
   Співорганізатор конкурсу - Чернівецьке обласне відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація.
    Публічні книгозбірні Буковини готували презентаційні буклети з метою популяризації бібліотечних заходів до ювілейної дати в житті держави, формування  навичок і потреб у читанні як життєвої стратегії громадян.  

Пріоритетні номінації конкурсу: 

#«Моя громада - 30-річчю Незалежності України» ( буклети, пов’язані з  соціально-культурними заходами, акціями  в громадах до ювілейної дати держави); 

#«Читаємо українською, читаємо про Україну» (буклети з інноваційними формами промоції читання серед жителів громад, які орієнтуються на виконання Стратегії розвитку читання на 2021 – 2025 роки «Читання як життєва стратегія», зініційованої  Міністерством культури та інформаційної політики України).

   У конкурсі взяли участь міські, районні, селищні, сільські бібліотечні заклади територіальних громад області.

  Пропонуємо вашій увазі святкову відеопанораму конкурсних буклетів за посиланням: https://youtu.be/P4jukXZJTXE

 https://www.youtube.com/watch?v=P4jukXZJTXE 





понеділок, 16 серпня 2021 р.

 

 Заявлено позов на неправомірну ліквідацію бібліотеки

                                                                      10 августа, 18:43 
У Новоград-Волинському районі неправомірно ліквідовано бібліотеку та півтисячі сельчан позбавлено права доступу до книжкового фонду – прокуратура заявила позов https://bit.ly/3izJeHy
Новоград-Волинською окружною прокуратурою заявлено позов про скасування незаконного рішення сільської ради щодо ліквідації місцевої бібліотеки і перенесення її до сусіднього села та зобов’язання повернути бібліотечний фонд, відновивши діяльність сільської бібліотеки.
Установлено, що під час об’єднання громад та свого роду процесу оптимізації культурних закладів, Брониківська сільська рада Новоград-Волинського району у березні минулого року прийняла рішення про ліквідацію місцевої бібліотеки та перенесення її до іншого села, що за 7 км.
Відтак понад півтисячі жителів села Тупальці позбавлено права доступу до книжкового фонду, який нараховує 6,5 тис. примірників книг.
До того ж, таке рішення прийнято без погодження Міністерства культури та інформаційної політики України, що порушує вимоги чинного законодавства.
Оскільки центральний орган виконавчої влади допустив бездіяльність, окружною прокуратурою вжито заходів представницького характеру до поновлення прав жителів села на доступ до бібліотечного закладу.
Позов скеровано до Житомирського окружного адміністративного суду, яким у справі відкрито провадження. https://bit.ly/3izJeHy
Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури

 

До України вперше прибув оригінал латиномовної Конституції Пилипа Орлика

Перша в світі Конституція – «Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького» була створена у 1710 році в Україні. Вона встановлювала основи державного устрою, форми правління, розподіл повноважень між різними гілками влади, окреслювала державні кордони. У документі йшлося про цілісність і непорушність кордонів України та відновлення братерства з Кримською державою.