четвер, 19 травня 2022 р.

 


«Роль бібліотек у цифровій інклюзії»

нлайн лабораторія професійної майстерності)



     18 травня на базі РТЦ Чернівецької ОУНБ ім. М. Івасюка для працівників бібліотек територіальних громад області відбулося заняття онлайн лабораторії професійної майстерності на тему «Роль бібліотек у цифровій інклюзії».
   

 
Заняття розпочала заступниця директорки з питань наукової роботи  Марія Довгань виступом «Інклюзивне бібліотечне середовище: основні принципи та цінності», яка окреслила основні напрямки та очікувані результати «Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року».

середу, 18 травня 2022 р.

 

                          Бібліотечна інклюзія: алгоритм розвитку

(Консультація)

 


      Останнім часом у суспільстві все більше уваги приділяється вирішенню соціальних проблем людей з обмеженими фізичними можливостями.

     Публічна бібліотека як соціальний інститут, що надає вільний доступ до інформації та знань, повинна брати активну участь у цьому процесі.

        Бібліотека є тією установою, яка може консолідувати громадськість щодо вирішення соціально - значущих проблем. Одним із пріоритетних напрямків державної політики в бібліотечній сфері є впровадження інклюзії, яка виключає будь-які форми дискримінації читачів: за фізичним, національним показником, або через певні особливості поведінки, а також створює для всіх користувачів відповідні умови для отримання повноцінних якісних послуг.

    На державному рівні в Україні прийнято ряд законів, постанов ВРУ, указів Президента, розпоряджень КМУ,  в яких прописано про права, обов’язки, рівність і недискримінацію, просвітницько–виховну роботу, доступність, рівність перед законом, свободу від експлуатації, насилля та наруги, освіту, здоров’я, працю, участь у культурному житті та багато інших статей щодо захисту цих людей.

1.      Національна стратегія із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року: розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 366-р.- Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/366-2021-%D1%80#Text