четвер, 19 травня 2022 р.

 


«Роль бібліотек у цифровій інклюзії»

нлайн лабораторія професійної майстерності)



     18 травня на базі РТЦ Чернівецької ОУНБ ім. М. Івасюка для працівників бібліотек територіальних громад області відбулося заняття онлайн лабораторії професійної майстерності на тему «Роль бібліотек у цифровій інклюзії».
   

 
Заняття розпочала заступниця директорки з питань наукової роботи  Марія Довгань виступом «Інклюзивне бібліотечне середовище: основні принципи та цінності», яка окреслила основні напрямки та очікувані результати «Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року».  

      Завідувачка НМВ Тетяна Макарейчук промоніторила роботу бібліотек Чернівецької області з інклюзивними користувачами, звернула увагу на недостатнє забезпечення книгозбірень комп’ютерною технікою для цих користувачів, незадовільну кількість пандусів та необхідного технічного оснащення. 

   


 
Учасники заняття отримали кваліфіковану консультацію-презентацію «Бібліотечна інклюзія: алгоритм розвитку»  головної  методистки  НМВ Алли Лупан щодо організації роботи бібліотек з обслуговування користувачів з інвалідністю, загальними правилами етикету при спілкуванні з цим контентом.  

    


Досвідом  участі  у проєкті  «Права жінок з інвалідністю в умовах децентралізації» (2021-2022 рр.) ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» в рамках проєкту ООН Жінки «Просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в реформі децентралізації в Україні» (за підтримки Уряду Канади)  поділилася директорка КЗ «Публічна бібліотека» Вижницької міської ради Валентина Білак. Вона розповіла про те, що в рамках проєкту на базі книгозбірні проводилися тренінги, консультації, зустрічі, анкетування «Аудит доступності установи», в яких брали участь місцеві мешканці з інвалідністю. Також книгозбірня в рамках проєкту отримала від Національної асамблеї людей з інвалідністю літературу з інклюзії та зі шрифтом Брайля. 

  
З креативними практиками роботи Інтернет-центру для людей з інвалідністю КЗ «Сторожинецька публічна бібліотека» поділилася  директорка книгозбірні Іванна Лугина. Вона розповіла про різноманітні культурно-просвітницькі заходи, проєктну діяльність, арт-терапевтичні заняття, вільні спілкування користувачів, про цікавий досвід видання збірок поезій учасників АТО та ООС тощо.

  


Завідувачка   відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Галина  Добровольська  зупинилася на інноваційних підходах обслуговування людей з інвалідністю та рекомендувала інформативні ресурси з інклюзії в інтернеті.

    На завершення заходу відбувся обмін професійним досвідом.  

 Модераторка онлайн лабораторії Марія Довгань.

Технічне забезпечення – Галина Добровольська.

Фото – Віктор Безпальченко.

До онлайн заходу приєналися 39 учасників на платформі Google Meet.





Немає коментарів:

Дописати коментар