четвер, 12 серпня 2021 р.

 

                        Нормативно-правова база бібліотеки

 

Закони України

 

Постанови КМУ

 

Накази ЦОВВ

 

 

 

 

 

Онлайнова профстудія

«Нестаціонарні форми обслуговування користувачів

в умовах децентралізації».

 

   11 серпня 2021 року на базі РТЦ Чернівецької ОУНБ ім. М.Івасюка відбулася онлайнова профстудія  для бібліотекарів публічних бібліотек територіальних громад області на тему «Нестаціонарні форми обслуговування користувачів в умовах децентралізації».


  Нестаціонарні форми бібліотечного обслуговування підтвердили власну затребуваність як серед населення, так і серед бібліотек. Вони забезпечують сприятливі умови для бібліотечного обслуговування  віддалених користувачів . Такими словами розпочала захід  заступниця директора з питань наукової роботи Марія Довгань.

Про  реорганізацію мережі публічних бібліотек Чернівецької області та нові документи  до  нормативно-правового кейсу бібліотекаря територіальної громади розповіла завідувачка науково-методичного


обласної книгозбірні Тетяна Макарейчук,
яка зупинилася на принципових положеннях  Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій» та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України». Вона наголосила,  як  у процесі оформлення необхідних документів  отримати доступ до базової мережі закладів культури України ( відповідно постанови  КМУ №984 від 24.10.2012 «Про затвердження Порядку формування базової мережі закладів культури»).

   


Методичний дайджест щодо нестаціонарних форм бібліотечного обслуговування надала  методист НМВ ЧОУНБ ім. М.Івасюка   Марія Катюха.

    Фаховий консалтинг – презентацію «Бібліотечний пункт: умови створення та формати роботи»
головна методистка  НМВ ЧОУНБ ім. М.Івасюка Алла  Лупан,  яка в повному обсязі  розкрила діяльність такого відокремленого структурного підрозділу бібліотеки, а також націлила учасників зустрічі, як правильно організувати його діяльність  в територіальній громаді.  

    


 До фахової зустрічі бібліотекарів приєдналася менеджер по співпраці з бібліотеками харківського видавництва «Vivat» Надія Кузінська , яка презентувала найбільш рейтингові видання останніх  років для дорослої  та  дитячої аудиторії, запропонувала шляхи успішних контактів бібліотеки і видавництва.  

   Наприкінці заходу відбулося активне web-спілкування,
під час якого прозвучали актуальні запитання,  що турбують бібліотекарів, на які спільно шукали відповіді, були озвучені цікаві, інноваційні пропозиції з досвіду роботи.

   Технічне забезпечення – завідувачка ВІТЕР ЧОУНБ ім. М.Івасюка Галина Добровольська.

   Модератор заходу – Марія Довгань.

   До веб-спілкування приєдналися  42 учасники. 

понеділок, 9 серпня 2021 р.

                                        Необхідна документація 

                для утворення бібліотечного пункту

1.                  Угода між бібліотекою та місцевою владою щодо відкриття бібліотечного  пункту (визначить зобов'язання щодо оплати комунальних послуг, орендної плати тощо) (див. Додаток А).

2.                  «Положення про бібліотечний пункт» (див. Додаток Б), яке бібліотека розробляє самостійно. Його основні розділи мають включати: загальні положення; основні цілі та завдання; зміст роботи ( в т.ч., відбір постійного фонду та фонду, який періодично змінюється – один раз на місяць, квартал, півріччя); організаційна структура, керівництво (містить режим роботи); права; обов'язки.

3.                  Доручення на отримання книг для бібліотечного пунтку (див. Додаток В).

4.                  Внесення змін у посадову інструкцію працівника бібліотечного пункту.

5.                  «Щоденник    роботи    бібліотечного    пункту                   бібліотеки»    (див.Додаток Г) 


 

         МКІП створило Цифрову мапу подій

               до Дня Незалежності України

На Всеукраїнському форумі "Україна 30" під час презентації заходів до Дня Незалежності України Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко розповів про мистецькі заходи, визначні проєкти для України, а також презентував Цифрову мапу подій.

Цифрова мапа подій – це національна єдина платформа, що висвітлюватиме події, які присвячені 30-й річниці незалежності. Проєкт охоплює всі області України. МКІП спільно з Обласними державними адміністраціями проведе понад 300 заходів в рамках святкування та відзначення Незалежності України. На Цифровій мапі кожна область має свою унікальну квітку-символ. https://mkip.gov.ua/news/5817.html.