четвер, 22 грудня 2022 р.

 

 Звітність публічних бібліотек: формати та основні вимоги

 


   


22 грудня на базі РТЦ відбулася онлайн методична година

для працівників бібліотек територіальних громад області на тему

«Звітність публічних бібліотек: формати та основні вимоги».

 

МКІП затвердило рекомендації щодо створення й роботи центрів культурних послуг у територіальних громадах

 


 Міністерство культури та інформаційної політики України НАКАЗОМ від 01.12.2022 ЗА № 466 затвердило методичні рекомендації щодо створення і організації функціонування центрів культурних послуг у територіальних громадах.

Рекомендації визначають особливості створення і організації функціонування центрів культурних послуг у територіальних громадах та розроблені з метою сприяння оптимізації процесу створення й організації ефективної роботи центрів культурних послуг (ЦКП) як багатофункціональних закладів культури в територіальних громадах.

В документі подається алгоритм створення центру культурних послуг, який рекомендовано розділити на чотири етапи:

  • початковий;
  • аналітичний;
  • організаційно-комунікаційний;
  • організаційно-правовий та будівельний.

Також надана детальна схема покрокових дій створення центрів культурних послуг в територіальній громаді.

Основними принципами роботи ЦКП мають бути:

  • безбар’єрний простір та послуги;
  • зручні місце розташування та години роботи; сучасна архітектура та дизайн інтер’єру; багатофункціональне середовище;
  • послуги, які легко коригуються відповідно до потреб жителів; ввічливий та кваліфікований персонал.

Ознайомитись з документом: https://bit.ly/3UDznAg

понеділок, 19 грудня 2022 р.

 

Бібліотечні акції 



 

Протестні акції:

«Скажи наркотикам – ні!». Мета – привернення уваги до боротьби з таким шкідливим явищем як вживання наркотиків. Під час акції присутні мають отримати корисну інформацію від лікаря про наслідки вживання наркотичних речовин, від дільничого  - про відповідальність за вчинені злочини наркозалежними, від спортсмена – по переваги здорового способу життя.

«Тютюнопалінню – ні!». Під час цієї акції (цільова група – старшокласники) можна чинити такі дії: колоду пофарбувати в цигарку і забивати в неї цвяхи, зробити цигарку з картону і витирати в неї ноги, зробити цигарку-гіганта та розривати її на шматки. Бібліотекар підготує та роздасть учасникам акції флаєри «Проти куріння»

 

Благодійні акції

Акція «Подаруй бібліотеці книгу». Така акція, як правило, діє в бібліотеках постійно. ЇЇ мета – зібрати якомога більше книг в дарунок бібліотеці.

 

Акція «Від серця – до серця». 17 лютого - Всесвітній день доброти. Бібліотекарі разом з активними читачами можуть відвідати  соціально незахищені сім»ї з подарунками для дітей – книги, розмальовки, фарби, олівці тощо. Можна також відвідати школу-інтернат чи будинок дитини.

Акції «Напиши солдату листа», «Намалюй солдату малюнок». Ці акції зараз особливо актуальні. Діти пишуть листи, малюють малюнки, які передають бібліотекарі через волонтерів в зони бойових дій.

Акція «Бібліотечка захисника Вітчизни». Бібліотека може ініціювати збір книг для українських воїнів .

 

Соціальні акції

Акція «Одягни вишиванку». У третій четвер червня  відзначається день вишиванки. В цей день ініційовується акція, яка заохочує читачів, самих бібліотекарів провести цей день у вишиванці з метою популяризації цього традиційного українського строю.

Акція «Краще подвір'я села». Бібліотека оголошує про акцію, робить світлини кращого обійстя, журі підводить підсумок, визначає перші місця. Про результати акції населення інформується (на стенді біля сільської ради, тощо).

Акція «Допомогти може кожен». Бібліотека ініційовує акцію під час якої жителі населеного пункту допоможуть переселенцям продуктами та речами першої необхідності.

Соціально-культурна акція «Ніч в бібліотеці» все частіше проводиться в бібліотеках. Завдання акції: залучити якомога більше користувачів, продемонструвати її інформаційно-ресурсний потенціал, показати, що бібліотека сьогодні – справді сучасний, не нудний заклад. В програмі акції можуть бути різні заходи, виходячи з умов та можливостей книгозбірні і фантазії бібліотекарів: чайна церемонія, зустрічі з цікавими односельчанами, виступи учасників художньої самодіяльності, конкурс на кращий костюм літературного героя, інсценізація уривків творів улюблених авторів, перегляд нових книг, перукар може робити зачіски, майстер – манікюр, майстер-класи по створенню оберегів тощо. Головне – зробити акцію так, щоб викликати інтерес до бібліотеки, створити свято для відвідувачів.

 

Акції тематичні

Акція «Різдв»яно-новорічні передзвони». Мета акції – знайомство з новорічно-різдвяними святами, традиціями, обрядами, орізація змістовного дозвілля.

Акція «Єднаймося навколо книги». Акція вулична, приурочена до Дня незалежності України. На стелажі можна представити нові книги про Україну, нову художню літературу українських авторів, проводити презентацію, роздаючи при цьому книжкові закладки, ремламки різного роду, синьо-жовті стрічки.

Акція «Тиждень віри». В час великоднього посту разом із священиком можна протягом тижня проводити заходи духовного змісту.

Акція «Привітай ветерана». Напередодні Дня перемоги, Дня захисника Вітчизни бібліотекар разом із активними користувачами може відвідати ветеранів  і привітати зі святом.

Акція «Прикрашаємо ялинку разом». Під час акції бібліотекарі разом з активними читачами прикрашають ялинку в бібліотеці.

Акція «Обдаровані діти – гордість села». Така акція має на меті підтримку талановитих дітей.  Про них збирають порт фоліо, влаштовують книжкову виставку, проводять зустрічі.

 

Акції екологічні.

Дуже популярними в бібліотечній практиці є екологічні акції, спрямовані на охорону природного середовища. Наприклад:

«Посади своє дерево». Акцію можна проводити двічі на рік – весною та восени з метою привернення уваги до природи, її озеленення.

«Первоцвіт». Акція спрямована на захист первоцвітів, які занесено до Червоної книги.

«Чисте джерело», «Чиста річка», «Чистий берег – чиста ріка» - природоохоронні акції по прибиранню прибережних смуг, розчищення джерел.

«Свіжий вітер». Акція екологічної творчості під час якої учасники демонструють своє ставлення до природи в жанрах: поезія, проза, екотеатр, екомода тощо.

«Прибираємо подвір»я біля бібліотеки», «Зелена толока» - впорядкування та озеленення територій.

«Збережи ялинку». Мета акції – переконати людей відмовитись від вирубки ялинок перед Новим роком.

«Обираємо чисте майбутнє». Мета – виховання екокультури, бажання не смітити.

«Закривай міцніше кран, щоб не витік океан». Мета – формування екологічної культури, дбайливого ставлення до води.

 

На допомогу популяризації читання:

 

акції загального характеру

Акція «Бібліотека дитячої мрії». Напередодні відзначення Всеукраїнського дня бібліотек запропонувати читачам-дітям намалювати, написати есе про бібліотеку своєї мрії.

Акція «Село_______читає». Завдання акції: формування суспільної думки про корисність читання. До участі та проведення акції залучається читацький актив. В рамках акції – соціологічне дослідження «Бібліотека в твоєму житті», анкетування «Якою уявляєте бібліотеку майбутнього?», читацькі бенефіси тощо.

Акція «Увімкни бібліотеку!». Акція має на меті привернути увагу до  проблеми читання та його ролі у становленні особистості. Плануються заходи, спрямовані на заохочення читання.

Акція «Читати – модно!» (для молоді). В програмі – конкурси, вікторини, музичні виступи, флеш-моб «Я люблю читати», роздавання книжкових закладок, рекламок.

Акція «Привіт боржникові». Бібліотека проводить таку акцію не як покару боржникам, а як свято для читачів. Спочатку здійснюється реклама акції, наперед готуються цікаві заходи – волонтерський флеш-моб «Повернімо книгу», гра-пошук «Спокута перед книгою», літературний квест «Під бібліотечним дахом», огляд експозиції «Бібліотечна книга: нарешті вдома».

Акція «Проведи вихідний в бібліотеці». В програмі: виставка творчих робіт користувачів бібліотеки, зустрічі з майстрами, майстер-класи, вікторини на знання історії населеного пункту, номери учасників художньої самодіяльності, роздавання друкованої продукції.

Акція «5 днів з бібліотекою». Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек проводиться акція, в програмі якої: круглі столи, день відкритих дверей, екскурсії по бібліотеці, заходи про книгу, читання, бібліотеку, читацькі бенефіси тощо.

Акція «Читаючий автобус». Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек в автобусі, який курсує населеним пунктом можна почитати книги, журнали з бібліотечної установи. На автобусі – назва «Читаючий автобус» та цитати відомих людей про книгу, читання

 

акції до ювілейних літературних, календарних  дат

Акція вулична до 1 червня – Дня міжнародного захисту дітей «Країна дитинства – країна мрій». Діти малюють на асфальті різні малюнки, грають в шашки, в різні ігри, декламують вірші про мир, маму, дитинство.

 

акції з популяризації однієї книги, творчості письменника

Акція «Читаємо Шевченка»

Акція «Читаємо Франка» і т. д.

 

рекламні акції:

«Книжковий джем». В даному випадку «джем» - «солодка» зустріч літературних гурманів, що віддають перевагу читанню «зі смаком». В програму входить: книжковий коктейль «Відпочинь з нами», літературне кавування «Післясмак від прочитаного, книжкова дегустація «Книжкові ласощі», книжковий банкет «Літературний гурман».

«Книга-сюрприз». Декілька книг різних авторів та жанрів слід загорнути у яскраві подарункові обгортки і пропонувати читачам вибрати одну з них.

«Бібліопікнік». Найкраще проводити таку акцію на подвір»ї бібліотеки. Користувачам пропонуються різноманітні книжкові «частування» з цікавими назвами: бутерброд «Книжковий», шашлик «Всезнайко», арт-десерт.

Буккросинг. В бібліотеці виділяється стелаж або полиця, де бажаючі можуть замінити осоисті книги й взяти почитати книги, залишені іншими чтачами з особистих колекцій. Створюється своєрідний читацький клуб, учасники якого обмінюються книгами. Такий куточок сприяє спілкуванню читачів, підтримується магія читання, формується читацький смак. В цьому куточку варто розмістити салогани: «Читати – модно», «Сьогодні – книга, завтра – доля», «Читання – корисне задоволення» тощо.

«Бібліотечний серпантин». Бібліотека готує різну друковану рекламну продукцію про книгу, читання, свої послуги. Активісти  та бібліотекарі виходять на вулиці, в людні місця і роздають цю продукцію перехожим з метою популяризації бібліотеки, залучення нових користувачів.

Акція «Літо – час для читання». Ця акція останніми роками дуже популярна. Бібліотеки ініційовують на свіжому повітрі «Бібліотеку під відкритим небом», де можна прочитати нові книги, періодичні видання, випити чаю, поспілкуватись. Для дітей організовують різні ігри, читання тощо.

 Бібліотечні акції – не тільки дієвий метод залучення нових користувачів, але й популяризація діяльності бібліотек, народження нових творчих ідей, формування позитивного іміджу книгозбірень.