четвер, 5 травня 2022 р.

 

     "Перемогли нацистів – переможемо і    рашистів": ​Інститут нацпам'яті починає інформаційну кампанію до 8-9 травня


Опубліковано перший ролік, який спростовує міф, що західна допомога під час Другої світової війни за програмою ленд-лізу була незначною.

6272b565bb158.jpeg (131 KB)

8 і 9 травня Україна відзначатиме День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Український інститут національної пам’яті розпочинає до цих дат інформаційну кампанію новим роликом з циклу "Війна і міф".

вівторок, 3 травня 2022 р.

 

Що робити з російськомовними книжками

 в публічних бібліотеках?

Особиста думка методиста.

Після повномасштабного військового вторгнення в Україну увесь цивілізований світ вразили масштаби російського державного терору. Щодня в нашій країні під ракетними обстрілами, бомбардуванням касетними та запальними бомбами, розстрілами з танків та автоматів гинуть мирні громадяни, включаючи дітей, жінок, літніх людей, інвалідів…
Факт державного тероризму з боку Російської Федерації, неонацистський характер її політичного, тоталітарного режиму, став очевидним для всього світу.
Не останню роль у поширенні ідеології тероризму  відіграла російська культура, яка стала її потужним інструментом пропаганди. Важливо й те, що всі імперські захоплення, політичні та військові операції супроводжувались наративами, які насамперед створювалися в її літературі.
Якими ж можуть біти першочерговими кроками
«Бо дорогу бомбам і танкам завжди прокладають книжки, і зараз ми стали прямими свідками того, як долю сотень мільйонів вирішує вибір лектури. Час зробити ревізію на своїх книжкових полицях», – зазначила у своєму нещодавньому есе Оксана Забужко (повний текст есе «З уроків великого блефу: чому 40 мільйонів українців кинули на поталу «серійному вбивці» див. тут ) .
На мою думку,  в реаліях війни першочерговими практичними діями з боку  публічних бібліотек може бути : 

Далі тут:https://oth.nlu.org.ua/?p=5941

 

   Утворено Раду з питань розвитку бібліотечної сфери


За ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України, а також Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики відбулося обговорення особливостей організації роботи українських бібліотек під час війни за участі видавців і Українського Інституту Книги. 

Також у обговоренні взяли участь понад 50 представників бібліотек зі всієї України. 

Далі тут: https://oth.nlu.org.ua/?p=5893