пʼятниця, 17 травня 2024 р.

Опитування фахівців за професією «Бібліотекар»

 

17 травня провідні фахівці обласної книгозбірні, які виконують бібліотечні функції, взяли участь у роботі фокус-групи, яку організувала Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого з метою подальшої розробки проєкту стандарту за професією «Бібліотекар».

Працівникам публічних бібліотек запропонували орієнтовний перелік трудових функцій і трудових дій, що входять до них, сформований членами робочої групи при Держмистецтв, для означеного виду професії. За допомогою «Шкали визначення важливості трудових функцій» фахівці оцінили кожну трудову функцію за частотою її використання та важливістю.

Результати визначення важливості трудових функцій і звіт про роботу фокус-групи надіслано до Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого.





18 і 19 травня Україна вшановує два трагічні пам’ятні дні, пов’язані зі злочинами комуністичного тоталітарного режиму.

 

Цьогоріч 18 і 19 травня Україна вшановує два трагічні пам’ятні дні, пов’язані зі злочинами комуністичного тоталітарного режиму:
1️⃣8️⃣ травня – 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу з території Кримського півострова радянським тоталітарним режимом. Цього дня, 1944 року розпочалася спецоперація військ НКВД зі звільнення Кримського
півострова від корінного населення. Загалом за три дні з Криму вивезли понад 190 тисяч кримських татар. Також у 1944-му з півострова депортували понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турків і ромів.
1️⃣9️⃣ травня, в третю неділю травня – День пам’яті жертв політичних репресій, анування десятків тисяч людей, розстріляних комуністичним режимом, сотень тисяч кинутих у в’язниці й табори, на заслання чи примусове психіатричне лікування. Кількість цих мучеників Україні досі неможливо
підрахувати.
З цієї нагоди Український інститут національної пам'яті підготував інформаційні матеріали, які можуть використовувати в роботі бібліотеки.


четвер, 16 травня 2024 р.

Вітаємо з Днем Вишиванки!

 Вітаємо з Днем Вишиванки!

Хай попри всі негаразди нашого сьогодення вишиванки сповнюють наже життя яскравими фарбами, підтримують наш зв'язок із предками, укріплюють наш дух і тіло.
Переможемо✊🇺🇦
Дякуємо всім, завдяки кому це свято можливе♥️


середа, 15 травня 2024 р.

Науково-методичний відділ НБУ імені Ярослава Мудрого

 

❓ Як прийняти у бібліотеку працівника без відповідної освіти і стажу, якщо є лише вакантна посада провідного бібліотекаря? Чи може бути у відділі два провідних бібліотекаря?
☝️ Кваліфікаційні вимоги до провідного бібліотекаря визначено у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 81. Культура і мистецтво. Розділ «Бібліотеки, централізовані бібліотечні системи ), затв. наказом Міністерства культури і мистецтв України № 168 від 14 квітня 2000 р. » (Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0168280-00#Text ) : повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки спеціаліст або бакалавр та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією бібліотекаря 1-ї категорії для спеціаліста не менше 1 року, бакалавра – не менше 3 років.
☝️ У відділі може бути 2 і більше посад провідного бібліотекаря, залежно від завдань цього відділу та обсягів роботи.
Маєте запитання, пишіть, будь ласка, на адресу нашого відділу method@nplu.org


Вебінар «Бібліотеки в повоєнному суспільстві: зарубіжний досвід відновлення».


16 травня 2024 року 11:00–12:30

запрошуємо на вебінар «Бібліотеки в повоєнному суспільстві: зарубіжний досвід відновлення», який проводить Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого.
Захід відбудеться на платформі ZOOM і транслюватиметься у Фейсбук на сторінці Науково-методичний відділ НБУ імені Ярослава мудрого.

У програмі вебінару:
🔸Досвід відновлення бібліотек після Першої та Другої світових воєн.
🔸Драматичні долі бібліотек у Югославських війнах.
🔸Роль бібліотек у відновленні повоєнного суспільства.

Доповідачки:
🔸Лілія Прокопенко, кандидатка історичних наук, доцентка, головна бібліотекарка науково-дослідного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого;
🔸Ірина Лісова, головна бібліотекарка науково-дослідного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого.

Модераторка:
Олена Зозуля, головна бібліотекарка науково-методичного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого.

понеділок, 13 травня 2024 р.

Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «V ОдесаБібліоСаміт», 7–9 червня 2024 р., м. Одеса, змішаний формат

 ВГО Українська бібліотечна асоціація запрошує взяти участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю «V ОдесаБібліоСаміт», що відбудеться 7-9 червня 2024 р. в Одеській національній науковій бібліотеці в рамках Інтелект-форуму 2024.

V OdesaBiblioSummit

Організатори:

  • Одеська національна наукова бібліотека під егідою Міністерства культури та інформаційної політики за сприяння та партнерської участі Державної архівної служби України;
  • ДНУ «Книжкова палата України імені Івана Федорова»;
  • ВГО Українська бібліотечна асоціація;
  • ВГО «Бібліополіс».

ХІІІ Всеукраїнська онлайн-школа бібліотечного журналіста «Бібліотечний журналіст і безбар’єрність: розширюємо горизонти», 28–31 травня 2024 р.

Онлайновий інтерактивний семінар «Бібліотечний цифровий контент епохи штучного інтелекту», 24 травня 2024 р.

 ВГО Українська бібліотечна асоціація запрошує на інтерактивний семінар «Бібліотечний цифровий контент епохи штучного інтелекту», що відбудеться 24 травня 2024 р. о 14.00.

Під час заходу розглядатимуться актуальні тенденції у світі цифрового контенту, що засновані на штучному інтелекті.

seminar shi 24.05

Досвідом роботи поділяться:

  • Наталія Чернишенко, завідувачка бібліотеки ПВНЗ «Харківський міжнародний медичний університет», яка розповість про використання можливостей нейромереж та штучного інтелекту для створення бібліотечного медіаконтенту.
  • Наталя Шепелєва, PhD (соціальна робота), завідувачка сектору інноватики та професійного розвитку відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка, розкриє секрети створення презентацій за допомогою штучного інтелекту з використанням інструментів платформи «Wepik».

Онлайн-зустріч відбудеться на платформі «Zoom». Учасники семінару отримають електронні сертифікати.

Реєстрація триватиме до 20 травня 2024 р. за поклиланням: https://forms.gle/QzNqPKKKXHLf7EHq7

Зареєстровані учасники отримають покликання для участі на електронну пошту 23 травня 2024 р.

Далі тут: https://ula.org.ua/konferentsii-seminary-treninhy/seminary/icalrepeat.detail/2024/05/24/3678/-/onlainovyi-interaktyvnyi-seminar-bibliotechnyi-tsyfrovyi-kontent-epokhy-shtuchnoho-intelektu-%20%2024-travnia-2024-r

Науково-методичний відділ НБУ імені Ярослава Мудрого

 

Чи допускається зараз формування в публічній бібліотеці комерційного фонду? Якщо так, то якими документами маємо керуватися?
☝️ Відповідно до ст. 22 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» користувачі бібліотек мають право безоплатно отримувати у тимчасове користування документи із фондів бібліотеки, крім документів, придбаних за кошти, одержані від господарської діяльності бібліотеки.
Частиною 4. ст. 13 Бюджетного кодексу України встановлено, що власні надходження бюджетних установ отримуються додатково до коштів загального фонду бюджету і включаються до спеціального фонду бюджету. Власні надходження поділяються на 2 групи. Зокрема, до першої групи відносяться підгрупи:
підгрупа 1 – плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю;
підгрупа 2 – надходження бюджетних установ від додаткової (господарської) діяльності.
Отже, господарська діяльність бібліотек як бюджетних організацій не відноситься до основної діяльності та її види не відносяться до платних послуг, визначених постановою КМУ від 12.12.2011 № 1271(в редакції постанови КМУ від 12.07.2017 № 493). Також зверніть увагу на те, що відповідно до ч. 2 ст. 24 Закону України «Про авторське право і суміжні права» допускається без дозволу суб’єкта авторського права позичка некомерційними бібліотеками правомірно опублікованих примірників творів у друкованому вигляді. Позичкою відповідно до ст. 827 Цивільного кодексу України є безоплатне тимчасове користування певною річчю.
Таким чином, у разі коли в якійсь бібліотеці дійсно матиме місце господарська діяльність саме в розумінні Бюджетного кодексу і за рахунок цих находжень будуть закуплені видання, які надаватимуться користувачам у тимчасове платне користування, бібліотека зобов’язана буде отримувати на це дозвіл суб’єкта авторського права та сплачувати авторську винагороду.
Маєте запитання, пишіть, будь ласка, на адресу нашого відділу method@nplu.org

Щоб одноманітність в роботі не стомлювала..

 


Важливу роль в особистісному розвитку людини відіграє навчання.

Навіть у  Біблії наведено настанови ізраїльського царя Соломона до своїх синів, де він радить їм наполегливо навчатися і вказує, що результатом застосування здобутих ними знань стане мудрість. Це одне з багатьох свідчень того, що людство з давніх часів цінувало роль і значення навчання.

Пропонуємо до вашої уваги невелику добірку занять, які допоможуть набути нових знань, умінь і навичок, необхідних для подальшого застосування їх на практиці:

   Хататон 5.0: Спадщина. Стійкість. Інновації.

 House of Europe разом Goethe-Institut Ukraine та Digitizing.Space впʼяте організовують Хататон — онлайн-ідеатон та навчальну програму з діджиталізації культурної спадщини.

 Подія відбудеться з 21 до 27 травня. Переможці отримають грошові винагороди й можливість узяти участь в акселераційній програмі.

До участі в Хататоні запрошуємо:

♦ працівників музеїв та бібліотек

♦ культурних діячів

♦  артменеджерів

♦  розробників

♦ дизайнерів

♦ креативних підприємців

♦ усіх охочих поділитися своїми ідеями та експертизою.

 Податися можна як індивідуально, так і сформованою командою.

Далі тут: https://oth.nlu.org.ua/?p=9330