четвер, 15 липня 2021 р.

 

               Олександр Ткаченко: Беремо курс 

                        на лагідну українізацію. 

                               Мова об’єднує

Мова – код ідентичності нації. Вона об’єднує всіх і захищає від впливу ззовні. Цій темі присвятив свій виступ Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Гуманітарна політика».



За словами Міністра, мова не може бути предметом маніпуляцій та спекулювання. Мову не можна використовувати для розколу країни за мовною ознакою. Мова не може бути предметом використання як проросійські налаштованих, так і псевдопатріотичних сил.https://mkip.gov.ua/news/5733.html



«Ці спроби продовжуються і зараз: адже ворог розуміє, мова – один з ключових аспектів народу. Проте, ні тоді, ні сьогодні ми не відмовимося від української. Наше першочергове завдання – щоб українська мова була загальновживана у всіх сферах життєдіяльності. Щоб по ТБ, у газетах, на вулицях і вдома звучала державна мова. Українською мають говорити всі, але із задоволенням. Без примусу. Саме лагідна українізація має привести до бажаних результатів. Через любов до мови та усвідомлення її унікальності та ролі», – наголосив Олександр Ткаченко.

Міністр також зазначив, що просувати українську мову неможливо без її фінансування на різних рівнях. Бо це не тільки про впровадження моди на спілкування. Йдеться про конкретну фінансову підтримку, щоб українська дійсно була такою, що домінує. Фінансування дозволить перезапустити систему, яка орієнтована на український ринок. І збільшить в рази кількість україномовного продукту: фільмів, книг, гідів у музеях.

Для досягнення мети вже схвалено концепцію держпрограми, яка забезпечить всебічний розвиток і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.

Крім того, у 2021 р. у МКІП оновили посадовий склад Експертної групи з питань мовної політики – консультативно-дорадчого органу при Кабінеті Міністрів і створили Національну платформу з вивчення української мови, яка об’єднує кілька сайтів та багато інших ресурсів з опанування державної мови.

Немає коментарів:

Дописати коментар