середа, 10 листопада 2021 р.

 

Бібліотекарям Буковини на замітку!

Бібліоподорожі: Ополе, Польща 

   Перебуваючи за програмою обміну «Польський Еразмус для України» в місті Ополе, аспірантка ОНУ імені І.І.Мечникова і за сумісництвом співробітник сектору «Закордонне українство» ОННБ імені М. Горького Анна Петрова не могла оминути своєю увагою міську бібліотеку. Вона поділилася своїми враження про перебування у цьому популярному серед мешканців Ополе місці.


Бібліотекарі працюють з пристрастю

Бажання відвідати сучасну бібліотеку породжував не лише професійний інтерес: мешканці міста наполегливо радили відвідати в цьому місті саме бібліотеку: «Дуже цікаво проводять різноманітні заходи, і ще там чудова кав'ярня». Міська публічна бібліотека в Ополе імені Івана Павла ІІ є культурним закладом в підпорядкуванні місцевого самоврядування. Відкрита 1947 року. Зараз по філіях бібліотеки зібрано 310663 книжкових одиниць зберігання і більше 10406 мультимедійних записів. У 2014 році бібліотеку відвідало 461 616 осіб, з яких більше 35 559 зареєстрованих користувачів, яким було видано 648709 одиниць колекції.


Бібліотека в Ополе вражає вже своїм зовнішнім виглядом. Головний корпус (по місту ще є 13 філій) – це сучасна скляна будівля на березі Одеру. На першому поверсі розташовані та сама кав'ярня, гардероб, конференц-зала і виставкова зала. Щоб записатися в бібліотеку, треба піднятися на другий поверх. Стіл реєстрації нагадує рецепцію в готелі. Запис до бібліотеки безкоштовний, пластиковий читацький квиток безстроковий, і лише в разі його втрати читач повинен сплатити за дублікат 10 злотих (близько 60 гривень). Що цікаво, на читацькому квитку відсутнє фото. Часи роботи бібліотеки – з 10.00 до 19.00 в будні дні і з 9.00 до 15.00 в суботу. Графік роботи у святкові дні відрізняється, і його завжди можна знайти на сайті та в самій бібліотеці.

У центральному відділі працює вісім бібліотекарів, які, за їх власним висловом, віддаються роботі з пристрастю і завжди готові прийти на допомогу тим, хто заблукав у їх бібліотечному лабіринті. Сім співробітників і їх завідувач порівнюють себе зі швейцарським годинником. Бібліотека має більше 57000 книг у відкритому доступі на полицях – це означає, що всі читачі мають прямий контакт з колекціями і можуть самостійно шукати цікаві речі. Колекції розташовуються на першому та другому поверсі бібліотеки. На першому поверсі можна знайти світову художню літературу (зокрема польську), літературу іноземною мовою (англійською, французькою, німецькою, іспанською, російською), публіцистичну літературу та епістолярного жанру, регіональну літературу. В читальній залі можна знайти місцеві та національні газети, соціально-політичні тижневики, науково-популярні та жіночі журнали, тижневики англійською та французькою мовою. На другому поверсі розміщена науково-популярна література, зокрема книги з програми «Америка у твоїй бібліотеці». Що не вмістилося на двох поверхах – наявне у сховищі.

«Кімната казок» та медіатека

Відділ для дітей – «Кімната казок» - найбарвистіше місце в бібліотеці. На першому поверсі, в кімнаті під номером 4 завжди чекають на наймолодших малюків, дошкільнят, молодших школярів та всіх, хто бажає провести час в цьому чудовому місці в товаристві чотирьох співробітників цього відділу. У дітей є вільний доступ до полиць, вони можуть самостійно обрати собі книгу, або попросити співробітників їм допомогти. Тут можна знайти пригодницькі романи, фантастику, різноманітні казки та оповідання, популярно-наукові видання, книжки-іграшки та книжки з ілюстраціями, книги англійською та німецькою мовами, комікси, настільні ігри, дитячі журнали. Співробітники відділу пояснять правила поведінки в бібліотеці та правила користування абонементом, підберуть книгу або настільну гру відповідно до інтересів дитини. У відділі є три комп'ютери з доступом до Інтернету, до яких дитина допускається з письмової згоди батьків або опікуна або після представлення документа з фотографією. Дітям тут пропонують в тиші і спокої зробити домашнє завдання, привести друга, щоб пограти з ним настільні ігри (або в останній четвер місяця грати в настільні ігри з усіма, хто прийде на цю традиційну зустріч), прийти сюди з батьками на щотижневу «Суботу з мамою і татом», гратися з великими блоками або малювати.

Ще один відділ, розташований на другому поверсі головної будівлі бібліотеки імені Івана Павла ІІ в Ополе – це медіатека. Вона була заснована у 2011 році – тоді ж , коли бібліотека отримала цю нову сучасну будівлю. У медіатеці працюють троє осіб – це молоді енергійні чоловіки, які люблять радити і допомагати читачам. В мультимедійному відділі наявні більше 8000 колекцій: це фільми, аудіокниги, музичні компакт-диски, записи концертів та комікси. Тут можна знайти художні та документальні фільми, фільми для сімейного перегляду, порадники, класику польського та світового кінематографу, останні кіноновинки; аудіокниги для дітей, молоді та дорослих – різних жанрів і різними мовами; компакт-диски з музикою, записами концертів та мюзиклів; колекції класичних та сучасних коміксів, зокрема велику добірку японських коміксів; наукову літературу в галузі кіно та мультиплікації, фахову літературу в галузі фотографії та комп'ютерних програм. Будь-що в медіа теці можна безкоштовно брати на абонемент, а персонал допоможе підібрати фільм або аудіокнигу, які можуть вас зацікавити. У медіатеці для читачів доступні 5 комп'ютерів з навушниками, мікрофоном і доступом в Інтернет, а також три читалки для сліпих та людей з вадами зору – і близько 1000 найменувань у форматі аудіокниги підтримується цими пристроями. Кожен вівторок у мультимедійному відділі проходить Language Zone – безкоштовний розмовний клуб англійської, під час якого можна підвищити свій рівень знання іноземної мови, зламати мовні бар'єри та поповнити словниковий запас. Взимку можна відчути себе членом Академії кіно і взяти участь в конкурсі Золоті форшпани, або жартівливій кіно премії, щоб виграти золоту карту бібліотеки, яка подовжить термін вашого абонементу. Навесні медіатека приєднується до Вулиці Культури – заходу, організованому асоціацією ОПАК. Щороку для читачів готуються цікаві заходи для популяризації читання і бібліотеки як місця відпочинку і розваг. У червні під час Ночі культури можна викрити «злочин» – зіграти роль детектива під час заходу «Вбивство в бібліотеці». Восени традиційно відбувається фестиваль, сповнений мультфільмів, коміксів та зустрічей з їх творцями, а також виставок, семінарів і конкурсів.

Багаті можливості "Читальні"

І останній відділ, який знаходиться на другому поверсі головного корпусу бібліотеки – це Відділ інформації, або Читальня. У сучасному вигляді відділ існує теж з 2011 року. Там працюють троє співробітників. Колекції відділу інформації надають читачам можливість знайти матеріал з багатьох областей знань. Це багата довідкова бібліотека, електронна база даних, онлайн-каталоги, листівки, газети з поточного року і дворічної давнини. Також там наявна регіональна бібліотека, що стосується Опольської Сілезії та Європейського Союзу. Стосовно краєзнавчої бібліотеки, то колекції включають публікації з соціології, освіти, економіки, географії регіону, а також історію Сілезії та Опольського регіону. Є також біографії і геральдичні пам'ятки. Можна знайти книги про Першу та Другу світову війну в таборах краю та період Польської Народної Республіки. Окремою категорією є місцеві мистецтвознавчі книги, в тому числі з архітектури скульптури, живопису, фотографії, музики і театру. Відділ інформації також збирає Сілезький словник діалектів. Також у відділі є колекція творів письменників і поетів з Опольського регіону. Часто ці збірки віршів і прози були опубліковані у невеликих виданнях і ніколи не перевидавалася, але тепер віднайдені, ідентифіковані і легко доступні. Відділ надає можливість скористатися МБА, абонементом електронних книг протягом трьох місяців, також організовуються виставки та семінари для шкіл. Літнім людям надають допомогу у використанні комп'ютера.
Відділ інформації оснащений дванадцятьма комп'ютерами. Доступне чорно-біле та кольорове ксерокопіювання та друк. Читачі можуть підготувати тут презентації, написати доповідь або виконати індивідуальне завдання, відредагувати резюме і роздрукувати на місці. Підключення до Інтернету дозволяє використовувати американські бази, доступні в рамках програми "Америка в твоїй бібліотеці", які можуть допомогти у вивченні англійської мови. Бази даних також мають іспаномовні ресурси. Для осіб старше 50 років проводять заняття з основ користування ПК.

Відділ інформації дозволяє використовувати Інтернет для користування IBUK Libra – сайту електронних книг, підтримуваного видавництвом PWN, доступних он-лайн (необхідно залишатися підключеним до мережі для перегляду під час публікації). МВР в Ополе розширює свою бібліотеку віртуальних книг IBUK Libra, забезпечуючи читачів з доступом до багатьох академічних підручників, посібників, словників та інших фахових видань, що ідеально підходить для студентів. Маючи читацький квиток бібліотеки, книгами IBUK Libra можна користуватися і вдома. Крім того, бібліотекарі закликають всі зацікавлені сторони використовувати Юридичну інформаційну систему LEX. Це програма для професіоналів, які шукають широку і поточну правову інформацію. База даних правових документів оновлюється щодня і постійно розширюється.

Бібліотека пишається своїм відділом для дітей та молоді. Він знаходиться не в центральному корпусі, а на площі Ніколая Коперніка. У цьому відділі можна знайти дитячу та юнацьку художню літературу, шкільну літературу, книги-забавки для наймолодших, популярно-наукову літературу, інформаційні видання, газети і часописи, мультимедійні та освітні програми, фільми та аудіо книги, цінні, унікальні видання, удостоєні нагородами (доступні лише у відділі); є три комп'ютери з доступом до мережі Інтернет і один – з доступом до каталогу бібліотеки, також є можливість друкування і ксерокопіювання. Бібліотекарі організовують зустрічі з авторами дитячої та юнацької літератури, різноманітні літературні та образотворчі конкурси, освітні заняття і зустрічі з цікавими людьми, літературні, бібліотечні, образотворчі, театральні майстерні, заняття для дошкільнят, учнів середніх шкіл та гімназій. У останню суботу місяця о 12 годині організовують Дискусійний клуб книги. По четвергах о 17.00 – заняття «Слухаю, читаю, » для дошкільнят і їх батьків.

Оцифрування

Зручним у користуванні є електронний каталог бібліотеки. Він включає в себе більшу частину колекції Міської публічної бібліотеки імені Івана Павла ІІ в Ополе – майже 300 000 найменувань друкованих книг, понад 2200 аудіокниг, 8000 фільмів та записів музики і більш ніж 300 ігор. Крім того, електронний каталог індексує понад 3200 безкоштовних електронних книг. Увійшовши у свій аккаунт, читачі можуть побачити, які книги є на їхньому абонементі та подовжити термін абонементу; переглянути всю історію своїх замовлень; кількість людей в черзі на ту чи іншу книгу; кількість власних вчасно не повернутих книг (за несвоєчасне повернення стягується штраф). Крайній термін, на який можна продовжити абонемент – 30 днів, якщо книгою не зацікавився інший читач. Не підлягають пролонгації настільні ігри та мультимедійні видання. Також читачі можуть віддалено зробити книжкове замовлення; про його результат буде повідомлено електронною поштою.

Бажаючі отримати більше детальну інформацію про цю чудову бібліотеку можуть ознайомитися з її сайтом (http://mbp.opole.pl). Бібліотека імені Івана Павла ІІ в провінційному польському місті Ополе справді надихає. У ній хочеться бути як читачем, так і співробітником. Можливо, тісна польсько-українська дружба і співпраця в різних галузях допоможуть втілити польський бібліотечний досвід модернізації в українських реаліях.


Немає коментарів:

Дописати коментар