пʼятниця, 26 листопада 2021 р.

 

Пріоритети та діяльність бібліотечної адвокації в усьому світі


(дослідження ІФЛА)

ІФЛА  провела дослідження пріоритетів та  напрямів діяльності бібліотечної адвокації в усьому світі: «Регіональні пріоритети адвокації»

Нове дослідження ІФЛА проливає світло на те, на чому бібліотеки по всьому світу зосереджені у своїй адвокаційній діяльності  та як вони працюють для досягнення своїх цілей.  Дослідження  має стати каталізатором розмов про те, як можна  посилити голос бібліотек на глобальному, регіональному та національному рівнях.

З метою отримання першого уявлення щодо поточних зусиль з адвокації в усьому світі, було проведене опитування , яке мало визначити рівні уваги та залучення до:

 фінансової підтримки різних типів бібліотек;

  питань політики, що стосуються бібліотек;

  різних видів діяльності, пов’язаних з адвокацією.

Опубліковані результати стали зведенням даних, отриманих від більш ніж 500 респондентів з усіх світових підрозділів ІФЛА. Дані було розбито за типом респондента (асоціація, установа або фізична особа), регіоном .

Під час інтерпретації дослідження використовувалися такі назви регіонів: Азія – Океанія; Європа; Латинська Америка і Карибський басейн; Близький Схід і Північна Африка; Північна Америка; Субсахарська Африка. Усього було отримано 506 відповідей, з яких 384 відповіді прийшли із зазначенням країни походження. 122 респонденти відповідали на опитування без зазначення країни походження (Україна не згадується  в даному переліку).  Далі тут -  https://oth.nlu.org.ua/?p=5213 

Більшість відповідей (238) надійшли від окремих осіб, 105 відповідей було отримано від респондентів, які представляли установи та 63 відповіді були отримані від респондентів, які представляли бібліотечні асоціації (40  – з невеликих асоціацій, 5 – середніх та 14 – великих бібліотечних об’єднань). 100 респондентів не вказали, чи відправляли вони опитування як окремі особи, чи представляли  установи/асоціації.

Перше питання в опитуванніЗабезпечення фінансової підтримки: пріоритети по типу  бібліотеки

Зокрема, питання було сформоване так:  «Які із наступних типів бібліотек ти вважаєш пріоритетними для адвокації у вашій країні? Забезпечення сильнішої фінансової підтримки потребують публічні, національні, шкільні, академічні/дослідні чи інші бібліотеки? »

Метою було визначити, який тип бібліотек має більший пріоритет у певних регіонах, зокрема для бібліотечних асоціацій.

Результати дослідження регіональних пріоритетів адвокації бібліотек по першому питанню:

Азія – Океанія. Майже рівномірне розподілення типів бібліотек. Тим не менш, фінансова підтримка для публічних  та національних бібліотек вважаються головними пріоритетами.

Європа. Фінансова підтримка публічних  бібліотек  є головним пріоритетом, потім  шкільні бібліотеки, а потім академічні / дослідні бібліотеки. Національні бібліотеки займають четверте місце, у той час, як в інших регіонах та у глобальному масштабі національні бібліотеки вважаються одними з головних пріоритетів. Це може бути пов’язано з тим, що національні бібліотеки мають  добру підтримку у Європі.

Латинська Америка і Карибський басейн. Фінансова підтримка публічних і шкільних бібліотек  стають головними пріоритетами. Публічні бібліотеки певною мірою розглядаються як найважливіший пріоритет для адвокації у регіоні. Національні бібліотеки посідають третє місце з академічними/дослідними бібліотеками.

Близький Схід і Північна Африка. Публічні бібліотеки у пріоритеті, як і в усіх інших регіонах. Національні бібліотеки є другим пріоритетом, шкільні бібліотеки, академічні/дослідні бібліотеки є четвертим пріоритетом.

Північна Америка. Фінансова підтримка публічних бібліотек  визначається як найважливіший пріоритет при орієнтація на захист їх інтересів. Шкільні бібліотеки, академічні / дослідні бібліотеки також здаються дуже важливими, художні бібліотеки є четвертим пріоритетом.

Субсахарська Африка. Шкільні бібліотеки тут є топ пріоритетом. Академічні / дослідні бібліотеки  наступний пріоритет, за ними національні та публічні бібліотеки.

Рівень асоціацій. За результатами опитування, асоціації будь-якого розміру в усіх регіонах визначають головним пріоритетом –  підтримку публічних бібліотек. Шкільні бібліотеки на другому місці для об’єднань усіх типів. Є розбіжності щодо третього пріоритету –  малі асоціації вважають, що це національні бібліотеки, а великі асоціації розглядають шкільні бібліотеки та академічні/дослідні бібліотеки на третьому місці у плані забезпечення фінансової підтримки.

Немає коментарів:

Дописати коментар