пʼятницю, 28 листопада 2014 р.

Навігаційний словник сучасних форм організації роботи бібліотеки

Навігаційний словник сучасних форм організації роботи бібліотеки

А
Айстопер (від англ. eуе stopper – дослівно «той, що зупиняє очі»)- це об’єкти (живі й неживі), що привертають увагу користувачі. Наприклад, при оформленні книжкової виставки, присвяченої тваринам, розмістити морських свинок, кота …
Академія читацька - цикл заходів (уроків), присвячених навчанню користувачів основам інформаційної культури.
Акція-позитив «Хоббі проти залежності» - пропозиція замінити шкідливі звички на цікаві хобі, дізнатися про які можна на книжковій виставці.
Арт-зустріч - зустріч з мистецтвом.
Арт-година - година мистецтва.
Асамблея - різновид літературного вечора, стилізована під епоху ХVIII століття. У Росії асамблею насаджував Петро I. На асамблеях танцювали, грали в шахи, пили каву і, на відміну від салонів ХIХ століття, практично не вели розумних розмов. В бібліотечних умовах можливі творчі виступи як читачів, так і бібліотекарів.
Асорті - захід з набором різноманітних тем і форм роботи.
Аукціон знань - творчий захід, різновид вікторини, сприяє  прищепленню інтересу до пізнання, розширенню кругозору, зростанню творчої активності учасників, придбанню  знань усіма учасниками. Інтелектуальне розвага. На аукціоні «продається» питання чи приз і його можна «купити»: «покупка» відбувається шляхом пред'явлення будь-яких знань, затребуваних «продавцем».  По суті, це відкрите змагання на краще знання теми - приз отримує той, хто відповість останнім. Зберігається атрибутика аукціону: кафедра, молоток, дзвіночок.
Аукціон інтелектуальний - інтелектуальне змагання, де можна «продати» і «купити» матеріалізовану в книзі, репродукції, платівці, фотографії, слайді духовну цінність. «Покупка» відбувається шляхом пред'явлення будь-яких знань, затребуваних «продавцем».  Мета: зміцнення авторитету  Знання, стимулювання інтересу до інтелектуальних і художніх цінностей, джерел інформації.
Аукціон літературний - літературна гра, де копіюються правила справжніх аукціонів: виграє той, чий правильну відповідь на запропоноване запитання буде останнім і самим повним. У «торги» вступають знавці літературних творів. Самі начитані отримують можливість «купити» книгу. Для проведення гри необхідно заготовити книги для «продажу», а також питання, на які буде запропоновано відповісти учасникам аукціону. Наприклад: перерахувати назви книг, де в назвах зустрічається цифра (колір, ім'я, кличка тварини і т. д.). На аукціон можуть бути виставлені і «речі» літературних героїв.
Б
Бал літературний - літературно-музична композиція з підвищеною урочистістю, більш суворим етикетом і класичним набором літературних тем, наступних в заздалегідь визначеним порядку.
Бал-літ-маскарад - костюмований бал літературних героїв..
Бенефіс - захід, що влаштовується на честь одного автора (книги, твори, читача).
Бенефіс книги - захід, що влаштовується на честь однієї книги.
 Бібліо-глобус  - захід, присвячений книгам про історію, культуру, традиції різних країн, подорожах і мандрівників.
Бібліо-кафе - форма заходу, побудованого за типом кафе, де в меню замість блюд подаються книги  наприклад  «У "Бібліоменю" входять книги на будь-який смак: від класичних книжкових страв до самих смачних і вишуканих!».
Бібліокараван - цикл виїзних заходів, виставок, оглядів, об'єднаних однією темою, і представлених в різних організаціях і установах.
Бібліокрос - акція, спрямована на залучення до читання книг з певної теми або за певний час, виграє той читач, який прочитає найбільшу кількість книг.
Бібліолото - захід, що проходить у вигляді гри «лото».
Бібліоогляд  контрастний - огляд, в який включені різні книги ( контрастні) за стилем, жанром, темі (драйв-книга, релакс-книга, еліт-книга, статус-книга, книга-шок, книга-сенсація і т.д.).
Бібліокараван – цикл виїздних заходів, виставок, оглядів, які об’єднані одною темою і представлені в різних організаціях і установах.
Бібліоліцей - цикл заходів з поглибленим вивченням будь-яких тем.
Бібліоліцей для малюків - цикл розвиваючих заходів для дітей дошкільного віку.
Бібліомікс (від англ. mix – змішувати)- тематичний бібліографічний огляд, до якого включають різноманітні бібліотечні документи: книги, періодичні видання, відео-,кіно-,фоно-,фотодокументи, електронні видання, плакати, посилання на інформаційні ресурси тощо.
Бібліопригода - цікавий захід , сценарій якого складений як захоплююча  пригода , ланцюг несподіваних подій для учасників.
Бібліотечний уікенд - відпочинок в бібліотеці.
Бібліотерапія – заходи з прослуховуванням музики, участю психолога, трав’яним чаюванням.
Бібліотрансформер – це максимально повна фактографічна та бібліографічна інформація про об’єкт бібліографування, розміщена з використанням різних форм і засобів. Наприклад, бібліотрансформер, присвячений творчості того чи іншого письменника, може складатися з таких частин (модулів), як от: книжкова закладка, інформаційна листівка, інформаційно-бібліографічний словничок, мультимедійний урок-презентація, біобібліографічний покажчик, відео вікторина та відео урок.
Бібліофреш – (англ. fresh – свіжий) бібліографічний огляд новинок.
Бібліошоу – бібліотечний  захід - яскравий, показний, розрахований
 на галасливий зовнішній ефект.
Біржа інформаційна - спеціально організована розвага, яка сприяє розвитку інформаційно-бібліографічної ерудиції читачів, що імітує роботу біржі. Як відомо, біржа - місце оптового продажу товарів за зразками, де брокери (маклери) допомагають продати або придбати товар. Бібліотечний «товар» інформація про джерело (книгу, журнал, газету і т. д.). «Брокери» самі шукають товар, вивчають його і рекламують (продають). Роль брокерів виконують читачі. Вони ведуть «банківські книги» куди заносять замовлення - завдання для підготовки до біржових торгів; знайти цікаву книгу з певної тематики, відшукати в ній самий цікавий епізод, підготувати коротку розповідь про книгу. Бібліотекар переглядає записи, коригує їх, допомагає радою.
Бієнале книжкова - це виставка книг на певну тему, яка проходить раз на два роки.
Буккроссинг (англ. вookcrossing) - хобі та громадський рух, що діє за принципом соціальних мереж і близький до флешмобу. Буккроссинг — це процес визволення книг. Людина, прочитавши книгу, залишає («звільняє») її у громадському місці (парккафепоїзд, станція метро), для того, щоб інша, випадкова, людина могла цю книгу знайти та прочитати; та у свою чергу повинна повторити процес. Спостереження за «подорожжю» книги здійснюється через спеціальні сайти в Інтернеті.
Буктрейлер (від англ. booktrailerbook – книга, trailer- тягач, причіп) – це короткий відеоролик ( тривалістю 3 хв.) за мотивами книги, що є сучасною формою реклами книги, засобом її просування, заохочення до читання. Основне його завдання – яскраво та образно розповісти про книгу, зацікавити, заінтригувати читача. Такі бібліотечні відеоролики знімаються як про сучасні книги, так і про ті, що стали літературною класикою.
Бульвар бібліотечний – захід, який проводиться на вулиці з ціллю реклами книги і читання.
Бюро літературних новинок - захід щодо просування новинок літератури серед читацької аудиторії, пропаганда кращих літературних імен, у тому числі через організацію творчих зустрічей.
В
Вернісаж - захід, присвячений художній творчості, що проводиться в урочистій обстановці, на якому присутні спеціально запрошені особи.
Вернісаж літературний - захід, присвячений ілюстраторам книг, що проводиться в урочистій обстановці.
Вечір бібліографічний - вечір, присвячений бібліографії, з використанням бібліографічних методів і форм роботи.
Вечір бібліотечний - комплексний захід, що поєднує пізнавальні та цікаві елементи, міжособистісне спілкування учасників, художнє (літературне, образотворче, музичне) оформлення. Може бути на будь-яку тему: вечір історичний, вечір красного письменства, вечір загадковий, вечір краєзнавчий, вечір критики і вихвалянь, вечір відпочинку, вечір пам'яті, вечір-фантазія, вечір сім'ї, вечір сміху / гумору, вечір-зустріч, вечір-дискусія, вечір-комплімент і ін.
Вечір-гурман любителів… жанру – вечір, присвячений окремому жанру літератури, який підготували з урахуванням та підкреслюванням кращих сторін даного жанру.
Вечір-елегія - музичний або ліричний вечір, присвячений поетичним або музичним творам, перейнятим меланхолійним, сумним настроєм.
Вечір книги - присвячується фактам і подіям, викладеним  у творах друку, а також життя і діяльності авторів. Можна познайомити читачів з громадським діячем, письменником, ученим, художником або розкрити один  або декілька творів. Проводяться вечори, що знайомлять з діяльністю (творчістю) кількох осіб або цілої художньої школи. Вечір книги найкраще супроводжувати музикою або номерами художньої самодіяльності, підібраними з урахуванням теми і залучаючи професіоналів (по можливості). На вечорі можуть виступити автор книги і прототипи героїв, люди, що брали участь у подіях, описаних у книзі.
Комільфо-вечір  (вечір хороших манер) - вечір, присвячений етикету.
Вечірка літературна - зустріч друзів, знайомих (зазвичай увечері) для обговорення літературних творів, присвячена літературним темам, проведена в невимушеній, дружній обстановці .
Вечір поетичного настрою - масовий захід, який присвячується поезії, супроводжується читанням віршів всіма присутніми або більшістю.
Вечір-портрет - захід, мета якого розкрити різні грані особистості героя вечора, ознайомити читачів з його біографією і творчістю. Героєм вечора може бути місцевий старожил, заслужений лікар або педагог, народний умілець, письменник, художник, герой-земляк і т.п. Найбільший ефект захід приносить коли присутня герой вечора. Захід проводиться також як і літературний вечір.
Вечір-присвята - вечір, присвячений комусь або чомусь. 
Вечір-реквієм,  вечір пам'яті, присвячений сумним або трагічним датам історії.
Вечір художнього читання - спеціально організована  програма виступів у неформальній  обстановці. Читці один на один зі слухачами, без гриму, декорацій, бутафорії, світлових ефектів, виконують композиції з відомих творів, читають вірші чи оповідання.
Вечірка світська у бібліотеці- зустріч друзів, знайомих (звичайно ввечері) для спільного проведення часу, відпочинку, розваги в невимушеній, дружній обстановці.
Виставка-адвайзер (виставка-консультація) – у перекладі з англійської – adviser – радник, консультант. Приклад виставки-адвайзер: «Що читати сучасній молоді?», «Як обрати професію?» (З профорієнтації) та ін. На такого роду виставках обов'язково повинен бути представлений методичний матеріал: консультації, рекомендації, пам'ятки по темі виставки. Огляд цієї виставки перед аудиторією теж проводиться у формі консультації.
Виставка- арт-досьє    «Майстерність Івана Миколайчука» (виставка у відділі мистецтв, на якій представлено книжки, журнали, вирізки з газет про життя й творчість митця).
Виставка-аукціон, -презентація - поєдну­ють літературу про окремого народного майстра чи окремий вид народної творчості з популяризацією самих виробів.
Виставка-вернісаж - демонстрація книг і картин або репродукцій картин за визначеною тематикою, але ак­цент робиться на репродукціях.
Виставка-вікторина - передбачає наявність питань вікторини і експозицію  літератури, яка допомагає.
Виставка-гербарій – припускає наявність власне гербарію і книг, періодичних видань про ці рослини. Наприклад: «Лікарські рослини ... району ».
Виставка-декорація – є основною і природною декорацією масового заходу в бібліотеці. На її тлі проводять захід, з неї беруть в ході дії книги і предмети, до них звертаються. Вона може жити і після масового заходу, як самостійна виставка.
Виставка-діалог - це діалог двох точок зору, двох авторів, де експонується літера­тура авторів із діаметрально протилежними поглядами на проблему питання.
Виставка-досьє  - є виставкою документів, фактів, даних, творів із певного питання, за допомогою яких користувачеві надається можливість самостійно визначити свою по­зицію, дати відповідну оцінку події, явищу.
Виставка-екскурсія – вулицями міста, музеями Буковини, бібліотеками краю.
Експрес-виставка -  це позапланова опера­тивна виставка з актуальної теми, книги, статті.
Електронна виставка - це показ певної книги через слайд, супроводжується  висту­пом бібліотекаря.
Жанрові виставки «Детектив очима жінки», «Образ - Обличчя - Доля - Книга», «Таємниці планети, фантастики та пригод» «Поетів сяючий гурток», «Думки у слові стверджують себе», «Сім сонат для щастя» (поезія) ,«Жіночі голоси у вітчизняній літературі» «Країна мрій та фантастики», «Чарівний світ казки»,«До нас завітав Коломбо» (детективи), «Історичний калейдоскоп» , «Усміхаємось, сміємось, регочемо» (до Дня сміху ).
Жива виставка – на даній виставці експонуються не тільки книги, статті з журналів і газет, ілюстровані матеріали, але й передбачається присутність живих істот – це можуть бути рибки в акваріумі, папуга, хом'ячок, черепаха та ін..
Виставка забутих книг – завдання таких виставок –нагадати про змістовні художні і науково-популярні книги, які з певних причин не користуються популярністю у читачів.
Виставка-заклик (імпульс, гасло) – головне її призначення – привернути увагу до проблеми, теми, вона має спонукати до дії та починатися словами «Зупинись ...», «Не нашкодь ...», «Бережись ...», «Пам'ятай ...» та ін. Матеріали, представлені на виставці, мають носити емоційний, яскравий, неординарний характер.
Виставка-ікебана -  представляються книги з цієї тема­тики. Обов'язкова наявність композицій із квітів, виготовлених майстринями. Наприклад, «Прекрасне  із саду та від самої природи».
Виставка-ім’я – бажано, щоб це був цикл виставок «Олександр», «Анна», «Володимир» і т.д. Їх мета – познайомити з історичними особистостями, що мають ці імена, поетами і письменниками, літературними і біблійними героями. Їх доцільно організовувати до ювілейних дат, днів народження і днів ангела.
Виставка-інсталяція – виставка, яка представляє собою просторову композицію, створену з різноманітних елементів – побутових предметів, промислових виробів та матеріалів, природних об’єктів, фрагментів текстової й візуальної інформації.
Виставка-колаж - носить рекламно-інфор­маційний характер. Тут представляються книги, які описують виготов­лення колажів. Обов'язково виставляються  колажі («Я і мистецтво»);
Виставка-конкурс - біля виставки розміщується плакат з умовами конкурсу на кращий малюнок, вірш, розповідь на відповідну тему. Зазначається дата, місце прове­дення. Підсумки роботи збираються в підготовле­ний конверт на виставці.
Виставка-конфлікт – одна з різновидів "психологічних виставок". Основна мета виставки – допомогачитачеві у вирішенні будь-якої конфліктної ситуації, допомога у пошуку можливих шляхів виходу з неї.
Виставка-кросворд - передбачає обов'язкову наявність кросворда або чайнворда за темою виставки, оформлення його крупним планом і представлення літератури, в якій можна знайти відповіді.
Виставка-музей – може називатися «Музей народної казки». На ній представляються збірники казок, платівки, дитячі малюнки, поробки. Така виставка приверне увагу і дітей, і дорослих. Постійнодіючою може стати виставка-музей, присвячена місцевим промислам. На ній збираються вироби народних умільців. Акцент цієї виставки робиться на предметний план.
Мультимедійна виставка - поєднання різ­них форм подання інформації: текстової, графічної, звукової, нерухомих та рухомих зображень.
Виставка-настрій – читачам пропонується самим поставити книги на виставки: «Цю книгу я візьму з собою на безлюдний острів», «Цю книгу я візьму з собою в космічну подорож», «Цю книгу я візьму з собою в похід» і т. д.
Виставка одного жанру - така виставка представляє книги одного жанру - казки, фентезі, романи і т.д. Вона може не лише задовольнити читацькі потреби, але й дає змогу дізнатися про нові книги певного жанру.
Виставка-осуд або антивиставка – на такій виставці можуть бути представлені книги, зіпсовані і не повернуті читачами (білий лист з муляжем на ньому каталожної картки, де крім запису книги вказується прізвище, ім'я, по батькові читача -боржника). Це один з ефективних способів у боротьбі з боржниками).
Виставка – панорама «Чорнобиль у спогадах та фотознімках».
Виставка-питання - підбірка цікавих пи­тань та книг, періодики ,в яких читачі знайдуть відповіді на ці питання; У заголовку виставки міститься питання, на яке дається відповідь за допомогою літератури, представленої на виставці.
Виставка-подорож–розміщує літературу про подорожі, відкриття, далекі планети.
Виставка-полеміка – влаштовується з метою допомоги читачеві у формуванні світогляду, повідомлення його процікавий, актуальний дискусійний матеріал. Обов'язкова наявність полемічного матеріалу, відгуків на нього, щовідображає різні точки зору.
Виставка-порада -  розміщуються книги, які опису­ють, підказують, радять з якогось питання.
Виставка – портрет «Письменник століть».
Виставка-пошук – щоб користувачі були з каталогами та картотеками бібліотеки на «ти», можна розробити виставку-пошук, наприклад: «Історія України в особах». Виставити на огляд лише частину літератури, яка є в бібліотеці, запросити читачів, розбити їх на 2 команди і дати завдання: за 45 хвилин за допомогою каталогів і картотек знайти всю відсутню літературу і розмістити її на вітрині виставки.
Виставка-премєра - пропаганда кращих творів українських авторів.
Виставка-приманка – виставка у вікнах бібліотеки. Наприклад, виставка нових книг. Широко використовується на Заході, як додатковий спосіб «заманити» читача до бібліотеки.
Виставка-ребус – дана виставка супроводжується плакатом з ребусом «Спробуй відгадай ...». Книжкова виставка повинна стати частиною, а краще – основою цілого комплексу заходів, присвячених певній темі. У цей комплекс можуть входити найрізноманітніші форми бібліотечної роботи: бесіди, гучні читання, бібліографічні огляди, вікторини, ігри, конкурси, дні народження літературних героїв, обговорення книг, годинник здивувань, дні інформації, дні бібліографії та ін..
Виставка – рейтинг основана на оцінці книг читачами. Наприклад: «Рейтинг читацьких пріоритетів», «Найкращий детектив» тощо.
Виставка-реквієм -  розташовуються книги, присвячені якійсь визначній історичній події.
Виставка-словник – мета цієї виставки – пояснити значення будь-яких термінів і понять, а також представити додаткову інформацію про них. Для виставки-словника можуть бути обрані різні поняття і терміни – економічні, політичні,мистецтвознавчі, літературознавчі. Назвами розділів виставки стають поняття та їх визначення, взяті зі словника і оформлені на окремих аркушах паперу як цитати. Поруч розташовуються книги, статті з газет і журналів, що містять докладну інформацію про ці поняття.
Виставка-суперечка - охоплює два чи біль­ше поглядів із означеного питання.
Виставка-сюрприз – з маленьким, недорогим, але приємним презентом, який відвідувач виставки забирає із собою. Наприклад, до виставки «День сміху» можна підготувати смайли з кольорового паперу.
Виставка-хобі -   поряд із книгами, статтями з періодики експонуються предмети, власноручні вироби, виготовлені за порадами, креслен­нями, схемами, викройками з представлених книг, журналів. Наприклад: «Макраме - це просто...», «Іграшка цікава, весела, забавна», «Таємниці бісерного мистецтва».
Виставка - хроніка «Гортаючи календар ХХ сторіччя».
Виставка-цікавинка «Книжковий світ в мініатюрах».
Відеозахід або його частина, пов'язане із записом і відтворенням відеоінформації, що несе інформацію про зображення і демонструє його.
Відеовікторина - вікторина з використанням відео-фрагментів.
Відеоекскурсія - екскурсія, записана і відтворюється за допомогою відеоапаратури, відеоподорож «Стежками буковинського краю» , віртуальна мандрівка.
Відеокраєзнавча прогулянка «Пам’ятник, я тебе знаю!» – знайомство з пам’ятниками та скульптурними композиціями м. Чернівці.    
Відеокруїз - захід - подорож (круїз) з використанням  відеоматеріалів.
Відеолекторій - лекторій, що використовує відео-фрагменти.
Відеосалон - цикл заходів, де показуються відеоматеріали (фільми, кліпи і т.д.).
Відеоурок - урок, побудований за допомогою відеоматеріалу.
Відкрита кафедра - нова форма виховної роботи, метою якої є розвиток соціальної та громадянської орієнтації. Учасники можуть вибирати для себе будь-яку роль: президента, депутата, директора будь-якої організації, установи, підприємства.
Відкритий мікрофон - форма, при якій група людей виступає перед колективом на актуальні для присутніх теми. Теми можуть ставитися до організації життя групи, соціальним перетворенням, взаєминам у цьому колективі. Мікрофон «відкритий» для всіх бажаючих.
Візитка літературна - захід, що складається з коротких характеристик будь-яких творів, книг, авторів, поданих у цікавій (можна театралізованої) формі.
Віртуальна книжкова виставка - це публічна демонстрація в мережі Інтернет за допомогою засобів веб-технологій віртуальних образів спеціально підібраних і систематизованих творів друку та інших носіїв інформації, а також загальнодоступних електронних ресурсів, рекомендованих віддаленим користувачам бібліотеки для огляду, ознайомлення та використання.
Вітражі – літературний  захід про твори декоративного мистецтва образотворчого або орнаментального характеру.
Вітрина літературна - захід, підготовлений для демонстрації пропонованих книг, творів, засіб реклами даних книг, творів.
Вибори літературні - захід, присвячений обранню шляхом голосування лідерів серед літературних героїв або імітація виборчої кампанії, де кандидатами виступають літературні герої.
 
Г
 
Галерея - захід, побудований   по типу послідовного ряду, низки образів, типів, тем.
Гід літературний - захід - путівник по літературних місцях або книжкам, газетам, журналам (творам).
Глобус літературний -  захід-розповідь про письменників різних  країн.
Година творчого дозвілля «Цікаве хобі».
Гороскоп літературний - захід, побудований по типу гороскопу, де література (книги, автори ) підібрані за знаками того чи іншого гороскопу.
Гра бібліографічна - спеціально організоване розвага, яка сприяє розвитку інформаційно-бібліографічної ерудиції читачів. Бібліографічні ігри стимулюють звернення дітей до довідкової літератури, бібліографічним посібникам, допомагають набути навички самостійної роботи з книгою.
Гра літературна - масовий захід  насичений  ігровими елементами і присвячений літературі. До літературних ігор відносяться: вікторини, літературні подорожі, конкурси  кмітливих  і  начитаних, літературні аукціони, літературні загадки і шаради і т.д. Літературні ігри ділять на «рольові» (перевтілення в літературного героя) і «інтелектуальні» (в їх основі лежить процес «розгадування» книги, її автора, героїв).
Гра рольова - засіб моделювання відносин і ситуацій. За допомогою  гри  учасники стають героями ситуації (за вибором), моделюють її, виносячи на суд колективу.
Гурман-вечір аматорів .... жанру - вечір, присвячений певному жанру літератури, підготовлений з урахуванням підкреслення («смакування») кращих сторін даного жанру.
Дебати літературні - публічні суперечки при обговоренні літературних тем, обмін думками з літературних питань. Заходи, що сприяють розвитку критичного мислення і аналітичних навичок. Учасники ставлять перед собою завдання переконати суддів у тому, що їх позиція найправильніша.
Дебют літературний - перша поява для публіки літературного твору або автора.
Дівич-вечір - зустріч, вечірка, на які збираються дівчата, жінки або може бути захід про книги, присвячені жінкам або написані жінками.
Дегустація літературних новинок.
Декада молодого фахівця - цикл заходів, проведених протягом тижня і присвячених інформуванню фахівців.
Демотиватор (демотиваційний постер)- зображення, що традиційно складається з картини в рамці, здебільшого чорного кольору, напису-гасла, що коментує її, та додаткового напису (за необхідності). Демотиватори зявилися як протиставлення, пародія на мотиватори. Останні часто бували нудними, тому дуже поширилася практика їх пародіювання, що зазвичай полягала у створенні комічних, пародійних постерів. Наприклад, напис під картиною «Читання зробило Дон Кіхота лицарем, а віра в те, що прочитав,-божевільним»
День веселих витівок - комплексний захід, що включає ряд веселих, цікавих, розважальних заходів, що проводяться протягом дня.
День повернутої книги - комплексний захід, спрямований  на роботу з боржниками.
День забудькуватого читача - акція, спрямована на роботу з боржниками, передбачається протягом дня повернення книг до бібліотеки без справляння штрафних санкцій.
День бібліотеки в школі - вихід співробітників бібліотеки в освітні установи з метою ознайомлення  дітей з літературою (книгами та періодикою), як нової, так і з різних тем, наявної у фондах бібліотеки. Включає в себе: виставку книг, бібліографічні огляди та інформування про бібліотеку та її послуги через роздачу буклетів і закладок.
День бібліотеки в дитячому садочку («Книжковий десант») - вихід співробітників бібліотеки в дитячі дошкільні установи з оглядами книг та періодики для педагогів, дітей і батьків. Можуть включати в себе по можливості: виставки дитячої літератури, лялькові вистави для дошкільнят, бесіди - консультації для батьків з виховання читацької культури у дітей, майстер-класи.
День взаємної інформації - в бібліотеку запрошуються представники різних установ, які доводять інформацію до читачів, а бібліотека інформує про літературу відповідної тематики, готує огляди та добірки.
День генія - комплекс яскравих, змістовних заходів, що проводяться в перебігу дня присвячених невичерпним можливостям людини. Читачів знайомлять з життям і діяльністю геніальних людей, як знаменитих, так і маловідомих людей, що представляють різні часи і народи.
День книги - це комплексний захід, що передбачає інформацію про будь-яку книгу, що заплановано презентувати.
День мудрості та довголіття (День літньої людини).         
День відкритих дверей (бібліотеки) - включає екскурсії по бібліотеці, бесіди, книжкові виставки, ігрові програми, зустрічі з письменниками, цікавими людьми, концерти і т. д. Заходи проводяться протягом одного дня. Мета - залучення потенційних читачів і створення позитивного іміджу бібліотеки.
День професії - це комплексний захід для широкого інформування користувачів про професії. Включає виставки, відкриті перегляди літератури; бібліографічні огляди; консультації з фахівцями конкретних професій; широке обговорення професійних проблем, диспути; екскурсії; демонструються кінофільми.
День читацьких задоволень - комплексний захід, що включає в себе яскраві, святкові заходи, спрямовані на пропаганду книги та читання.
День читання (сімейного) - комплексний захід, присвячене  сімейному читанню, проводиться протягом дня і включає в себе ряд заходів для всіх членів сім'ї.
День школи в бібліотеці - проведення уроків на території бібліотеки. Викладачі визначають тему уроку, обговорюють її з бібліотекарями, а ті, в свою чергу, підключаються до проведення уроку: готують виставку та огляд книг, відеоряд.
Десант бібліотечний (наприклад, в школу, в дитячий садок) - виїзний захід з метою інформування користувачів даної установи.
Десант літературний - виїзний захід з метою інформування про літературу користувачів даної установи.
Дефіле книжкове (подіум літературний) - урочистий, величавий прохід по сцені учасників у яскравих, красивих костюмах, що демонструють при цьому книгу, можливо дефіле літературних героїв, книг (обкладинок).
Диліжанс літературний - заходи в ігровій формі, стилізація дороги або подорожі з обов'язковими зупинками - станціями, галявинами, островами, стежками, будиночками. Диліжанс  проводиться у вигляді подорожі за творами окремого автора або групи авто­рів: ведучий оголошує зупинки, і пасажи­ри починають змагатися, підіймаючи сиг­нальний знак і відповідаючи на запитання; тому, хто відповів правильно, видаються проїзні квитки.
Дисколекція – усна  розповідь, що  супроводжується  відеорядом (показ слайдів, фрагментів відеофільмів) і спеціально підібраною музикою, супроводжувані бесідою, диспутом виставкою, диско-лекції є зручною формою популяризації книг.
 Дрес-код книжковий - форма масового заходу, на якому презентують саме ті книги, які можна рахувати обов’язковим складником іміджу сучасної людини.
Дублер-шоу – захід до Всеукраїнського дня бібліотек, де читач стає на місце бібліотекаря і виконує запити користувачів «Бібліотекар на годину».
Дуель літературна - захід в формі поєдинку, що відбувається за певними правилами , між двома противниками на літературні теми. 
Е
Екологічний бумеранг – захід, що проводиться на захист природи.
Екскурсія віртуальна - віртуальна екскурсія знайомить віддалених користувачів з тим чи іншим місцем.
Експрес-огляд (обговорення) - огляд (обговорення), підготовлений або проведений за короткий час.
Експромт - захід-імпровізація або різного роду виступи, виконані  без попередньої спеціальної підготовки.
Ерудит-шоу - гра, організована у формі вікторини (конкурсу знавців) з різних предметів.
Естет-шоу - яскраве уявлення, розважальна програма, присвячена мистецтву, прекрасного.
Етикет-клас - захід, присвячений навчанню і закріпленню правилам етикету.
Етюд бібліографічний – невеликий  захід, присвячений якомусь окремому питанню бібліографії.
Ж
Журнал - захід, стилізований під періодичні видання.
Живий журнал - театралізована вистава, засноване на газетному матеріалі.
 З
Загадки літературні - це вгадування твору і автора за уривком з книги, за  книжковою  ілюстрацією, по портрету письменника і т.п.  Необхідно чітко організувати систему відповідей , щоб уникнути образ і необ'єктивності оцінки .
ЗАГАДКОВИЙ ДАЙДЖЕСТ «ЯК НЕ ЗНАЄШ – РОЗПИТАЙ, КОЛИ МУДРИЙ – ВІДГАДАЙ».
Захист проекту - представлення , в ході якого учасники або групи демонструють будь-які проекти.  Як різновид - захист фантастичних проектів . Ролі учасників взаємодії : ведучий , глядач - комунікатор , демонстратор . Захисті проектів обов'язково передує підготовка до вистави - придумування , розробка та оформлення проекту .
Зірковий час - захід в ігровій формі , проводиться з певної теми . Складається з 3 турів , 1 і 2 тур гравці отримують питання по темі, гравець який  швидше за всіх відповів на питання отримує зірку , в наступний тур проходять гравці , які отримали більше всіх зірок , в 3 тур проходять 2 учасники , їм дається завдання скласти якомога більше слів зі слова , відповідного заявленої теми . Перемагає той , хто складе більше слів .
Зорепад  поетичний - захід, присвячений шедеврам поезії або популярним поетам , що вимагає читання віршів .
Зустріч за самоваром (чайником)- зустріч в камерній обстановці з частуванням. Як правило , на фольклорну тему.
Зустріч за круглим столом трьох поколінь «Буковина вчора,сьогодні, завтра» (із циклу заходів до Дня визволення області, міста);
Зустріч літературна - зустріч , присвячена літературі .
Зустріч - інтерв'ю - зустріч , підготовлена
​​і проведена у формі інтерв'ю .
 Зустріч читаючих людей ( читачів) - збори в бібліотеці любителів і знавців книги , читання , з метою обговорити разом питання формування позитивного образу людини  що читає.
І
Імідж-коктейль – зустріч з кимось.
Інтернет-круїз – захід, присвячений темі, події, даті. Наприклад, «Європа на твоїй долоні».
Інформ-дайджест - масовий захід , що містить короткий адаптований  виклад популярних творів художньої літератури.
Інформ-досьє – захід  що  проводиться  у формі збірника матеріалів про кого-небудь , про що-небудь .
Інформ-реліз - " випуск у світ " ,  публічна демонстрація , публікація , повідомлення , можливо - сам демонстрований об'єкт. Зазвичай використовується в музиці ( реліз альбому , пісні). Також у ЗМІ (прес-реліз , інтернет-реліз  -  повідомлення про будь-які новини , точки  зору).
Інформина - це спеціально організований захід , що забезпечує інформування користувачів про зміст одного або групи видань , частіше як захоплююча інтелектуальна гра , яка розкриває і закріплює отримані знання учасників , часто проводиться по закріпленню  бібліотечно-бібліографічних занять. Особливість даної форми є той факт , що інформаторами виступають самі читачі. Короткі інформаційні повідомлення присвячені окремим публікаціям журналу , альманахам , збіркам .
Інформхвилинка  -  коротке  інформаційне повідомлення на яку-небудь тему.
Каламбур літературний - захід, присвячений письменникам - однофамільцям або різним творам з однаковим сюжетом різних значень одного і того ж слова ( або двох подібно звучать слів) з метою справити комічне враження.
Калейдоскоп - захід , побудований  з швидкою зміною малих форм масової роботи (наприклад , вікторина , інформхвилинка , бліц , мінісценка і т.д).
Караван - захід  з неодноразовою послідовною зміною тем  та  образів.
Караван вражень - захід з певної теми , що робить акцент на зміні вражень.
Караван історій - захід, що складається з найцікавіших історій , пов'язаних з найвідомішими людьми , історичними місцями , традиціями і подіями .
Караван книг - захід, присвячений презентації кількох книг як однієї , так і різної тематики . Наприклад , караван новинок , караван забутих книг.
Карнавал книг – костюмований   театралізований захід , що демонструє кращі книги.
Карнавал літературний - карнавал , присвячений книгам , літературі , письменникам.
Карусель літературна - розважальний захід в ігровій формі на літературні теми , з швидкою і безперервною зміною конкурсів , завдань .
Кафе літературне - спеціально організована на одному майданчику розвага на літературні теми , що імітує застілля. Різновиди: вечірка , посиденьки салон , клуб , прийом , асамблея . Дана форма передбачає такі атрибути кафе , як столики , приглушене освітлення , частування і т.д.
Квести (бібліоквест, літературний квест,веб-квест, фото-квест) (англ.quest – пошук, пошук пригод) -  це акції, конкурси з елементами гри, що поєднують спортивне орієнтування, розв’язування інтелектуальних завдань тощо. Гра має  тему, мету, певний алгоритм, визначаються цілі, розподіляються ролі, використовуються спеціальні ресурси відповідно до різновиду квесту. Участь у них можуть брати за передньою заявкою як індивідуальні особи, так і команди.

 Книжкові піжмурки - Бібліотекар пропонує дітям взяти книги для прочитання додому зі спеціальної добірки : книги обгорнуті щільним папером , і читач не бачить , яку книгу вибирає . За сміливість - отримує приз. При поверненні книги рекомендується поговорити з дитиною про прочитане . Ця форма роботи дозволяє оживити інтерес читачів до хороших , але незаслужено забутих  книг.

Коктейльпрезентація - вечірній , але не дуже урочистий захід , як правило , за бокалом коктейлю, соку, кави , що припускає легке невимушене спілкування на легкі теми .
Колаж - захід - суміш різнорідних елементів , яскраве і виразне повідомлення з обривків інших текстів.
Компас літературний - бібліографічна гра на будь-яку тему , присвячена пошуку будь-якої інформації , як правило , з практичними завданнями .
Конкурс барона Мюнхгаузена - особисте або командне змагання з метою виявлення кращих вигадників . Чия історія буде найбільш цікавою , смішною , той і виявиться кращим «брехуном» , кращим вигадником і найвеселішою  людиною. Про конкурс слід повідомити за один - два дні до його проведення . Учасники конкурсу можуть демонструвати фотографії , фото-колажі , малюнки, креслення , проекти ; залучати
 « свідків » - друзів , батьків.
Конкурс лісових репортажів - імпровізована екологічна гра-змагання , в ході якої читачі пробують себе в ролі журналістської бригади, що працює над екологічними проблемами. Учасникам конкурсу необхідно підготувати « репортаж  з місця подій » для інформаційної передачі . Щоб справитися із завданням , потрібно знати секрети репортерськї справи . По-перше  знайти цікаву тему , по-друге  визначити жанр репортажу ( журналістське розслідування , інтерв'ю зі « знаменитістю » або ігровий сюжет )  по-третє ; скласти яскравий та оригінальний текст. Бібліотекарю належить стати провідним ; зімітувати позивні передачі , почати веселе спілкування з аудиторією , цікавий огляд лісових , польових і річкових подій , підвести свою промову до першого репортажу , зі словами « Передають наші кореспонденти ... » надати слово першому журналістської бригаді і т. д . Після кожного репортажу потрібно дякувати авторам , вкінці усієї передачі повідомити прогноз погоди на завтра і попрощатися з глядачами. Підсумки конкурсу підводить компетентне журі.
Спринт-конкурс - конкурс проведений швидко , за короткий час , може бути частиною великого заходу .
Конфетті новорічне - новорічне свято , що включає в себе набір різних жартівливих , театралізованих , ігрових форм і припускає участь всіх присутніх.
Концерт-ромашка. На пелюстках великої паперової ромашки написати жартівливі завдання: скласти частівку про «поганого» користувача, веселе оповідання про бібліотеку, виконати пантоміму, яка відображатиме якийсь момент спілкування двох читачів тощо.
Королівство бібліографічне - комплексний захід , що поєднує в собі різні форми бібліографічної роботи , як правило  має казковий антураж.
Кросс-знайка - командно-літературна гра, сутність якої полягає у прочитанні командами окремих художніх творів, складання кросвордів про прочитане і розгадування кросвордів один одного на фінальному етапі турніру.
Круїз  літературний - літературна подорож у вигляді морського круїзу , присвячена книгам на будь-які теми .
Л
Лабіринт літературний - літературна гра, проводиться в декілька турів, кожний з яких - подорож у різні жанри літературного світу: поезію, прозу, фантастику.
 Лабораторія читацького смаку
- захід в рамках якого проводиться вивчення читання тієї чи іншої групи читачів , виявляються кращі читацькі переваги .
Лабораторія читацької  творчості - захід   в рамках  якого учасники виконують будь-які творчі роботи , пов'язані з читанням.
Літературна головоломка «Розпізнайте, хто я?». Один із учасників вибирає відомий літературний персонаж (коло героїв творів можна заздалегідь скоротити, обравши один жанр: детектив, казку, драматургію), а інші задають йому всілякі запитання, намагаючись визначити, хто він такий. «Герой» на всі запитання повинен відповідати однозначно «так», «ні», «приблизно», «холодно», «гаряче» тощо. Перемагає той із учасників, хто першим вгадає персонаж.
 Літературний пінг-понг”. Бібліотекар називає літературного героя, а діти по черзі називають його пару. Наприклад, Карабас Барабас – Буратіно; Білосніжка – семеро гномів;   Руслан – Людмила; Том Сойєр – Гек Фінн; Маша – ведмідь; Кай – Герда; Іван-царевич – Василиса-Прекрасна і т. д.
 Літературний суд - рекомендується проводити серед молодіжної аудиторії у формі рольової гри , що імітує засідання суду . Захід має бути побудовано на стимулюванні пізнавальної читацької діяльності учасників.Літературний суд – вид літературної гри, обговорення героїв книги, літературне розслідування, організоване у вигляді театралізованого судового засідання. Театралізований характер цієї форми передбачає відповідне оформлення приміщення, підготовку учасників заходу – представників «захисту», «звинувачення», «суду». Літературний суд, як і інші активні форми масової роботи, сприяє глибокому сприйняттю прочитаного.
Літературно-краєзнавчий фуршет – бібліографічний огляд різнотематичних книг краєзнавчого характеру за чашками чаю з лікарських рослин Буковини.
Лотерея - організована гра типу вікторини , при якій розподіл питань залежить від випадкового вилучення того чи іншого квитка або номера ( жереба , лоти) .
Лото літературне - спеціально організоване змагання в знанні літератури з правилами традиційного лото . У лото грають дві команди з рівним числом гравців . Представник команди вибирає із заздалегідь підготовленого набору картку із завданням і зачитує вголос. Завдання на картках - тексти з літературних творів різних авторів. За стилем оповіді та змістом гравці повинні визначити  звідки взято ці рядки і хто їх автор. Якщо відповідь  на думку журі  вірна , то гравець заштриховує одну клітку свого ігрового поля. Виграє та команда , яка заштрихує  раніше ( більше ) клітини свого поля.
М
Марафон - цикл масових заходів , об'єднаних загальною тематикою . Спортивна  назва виправдовує подолання якогось маршруту від старту до фінішу,  наявність перешкод , змагальний характер. Інтелектуальні питання і творчі завдання , різноманітні  конкурси  складають  програму  бібліотечного  марафону , який може тривати кілька днів. У марафоні бере участь велика кількість читачів.
Майстерня радості - практичне заняття , де учасники займаються яким-небудь видом творчості ( малюванням , співом , танцем , музикою , рукоділлям , твором казок і т. д.) , що дозволяє насолодитися самим процесом творчості.
Міні-конкурс «Хто автор?» (доцільно проводити з невеликими групами читачів на абонементі). Поряд із декількома портретами відомих письменників наклеїти кишеньки і вкласти туди в різнобій картки з їхніми прізвищами та назвами творів. Читачі по черзі повинні витягати ці картки, називати авторів і правильно вибирати написані ним книги. Журі оцінює знання кожного учасника і час, витрачений на виконання завдання. По завершенні конкурсу оголошуються імена переможців.
Мозаїка - комплексний захід , складений  з ряду малих заходів , розважального характеру  різноманітних за формою і тематикою. Троє гравців одер­жують конверти з окремими літерами, з яких треба скласти назви журналів та га­зет.
Мотиватор (мотиваційний постер) – вид наочної агітації, призначенням якого є створення відповідного настрою. Це поєднання зображення та тексту, що стимулює до дії, надихає на роботу над собою, на певні позитивні зміни у ставленні до світу та самого себе, змушує задуматися над важливими проблемами та поглянути на звичні речі з незвичного боку. Мотиватори використовують у бібліотеках, щоб надихати на читання, стимулювати до відвідування бібліотечних установ.

Музей книги – захід що представляє книгу як найважливіший засіб інформації , поширення знань , освіти і виховання , як знаряддя спілкування , праці і боротьби, як предмет матеріальної культури і як своєрідний витвір графічного та декоративного мистецтва . Як захід - присвячено рідкісним і цінним книгам.
Музей літературний - захід , що розповідає про рідкісні  факти в галузі  літератури ( маловідомі літературні факти ) . Може бути присвячений різним літературним жанрам.
 О
 Опен-ейр (відкрите повітря) – захід, що проводиться на відкритому повітрі – на площах, в парках, скверах, інших місцях. В більшості, це заходи, до яких можна віднести дискотеки, концертні програми, які мають популярність серед молоді. Вони мають зворотній зв’язок, привертають увагу громадськості, популяризуючи бібліотеку, сприяють зростанню її іміджу.
П
Панорама - захід  що  широко і оглядово охоплює будь-яку тему.
Парад книг ( літературних героїв) - захід, що включає в себе урочисту  ходу, огляд книг по одній темі або літературних героїв.
Подарунок читачеві ( до Дня ...) - захід розважального характеру про книги та читання , присвячене певній даті .
Подіум літературний ( дефіле книжкове ) - урочистий , величавий прохід по сцені учасників у яскравих , красивих костюмах , що демонструють при цьому кращі книги , можливо дефіле літературних героїв , обкладинок книг.
Подорожі ( диліжанси , екскурсії) - заходи в ігровій формі. При підготовці подорожі необхідна стилізація дороги або подорожі з обов'язковими  зупинками - станціями , галявинами , островами , стежками , будиночками. Подорожі можуть бути тематичні , наприклад , подорож музична .
Подорож віртуальна – електронна  або аудіовізуальна  подорож.
Подорож літературна  - гра , яка проводиться по краєзнавчій, географічній, історичній , науково-популярній та художній  літературі. Обов'язковий елемент літературної  подорожі - карта або схема маршруту. Подорожі можуть бути очними і заочними .
Подорож  по країнах світу – культурно - видовищний захід , метою якого є більш детальне ознайомлення читачів з географічним , економічним становищем  країн , культурним життям їхніх народів .
Поетичний дебют «Мій перший вірш».
Поетичний зорепад – захід, присвячений шедеврам поезії чи популярним поетам, який потребує читання віршів.
Поетичний конкурс «Віднови вірш». Рядки різних невеличких віршів відомих українських поетів написати на окремих смужках і покласти в конверти. Учасники заходу мусять їх скласти в правильний текст , а журі – оцінити їх знання. Цей конкурс можна ускладнити, якщо до конверта покласти рядки з двох віршів або запропонувати його шанувальникам поезії певного автора. Захід розрахований на 2-3 учасників.
Поетичний лабіринт - захід, що проводиться за участю любителів поезії. Нагадує поетичну вікторину.
Поєдинок фантазерів - змагання між учасниками , командами на кращу фантазію на будь-яку або певну тему.
Похвала  читачеві ( книзі ) - те ж що і бенефіс читача , книги.
Презентація електронна - надзвичайно популярний сучасний засіб для подання різноманітної інформації у режимі мультимедіа. Слово мультимедіа (мульти - багато, медіа-середовище, носій) означає сукупність середовищ або носіїв, тобто сукупність різних способів подання і збереження інформації.У електронних презентаціях, які складаються з комплексу слайдів, текст поєднується з графічними об'єктами, фотокартками, звуком, відео та мультиплікаційними об'єктами.Слайди можуть містити: текст, таблиці, діаграми, рисунки, відеокліпи, звуковий супровід, гіперпосилання на інші слайди та документи.
Прем'єра книги (журналу) - проводиться після попередньої роботи:
 прочитання книги і критичної літератури , індивідуальні та групові бесіди з читачами. Попередньо оформляється книжкова виставка та готується рекомендаційні списки літератури . Структура заходу: короткий виступ бібліотекаря ; огляд чи розмова  по книзі (подання журналу ) ; читання найбільш цікавого уривка ; короткі читацькі відгуки про книгу ; зустріч з автором , видавцями , учасниками подій . Мета - пропаганда літератури . Найбільш вдало можна використовувати прем'єри книг для літ. краєзнавства , так як це дозволяє залучити до заходу всіх , хто брав участь у виході книги у світ.
Прес-ваги – заходи, в ході яких учасники оцінюють періодичні видання. Беруть участь дві команди , які отримують видання для «вивчення» . Одна команда отримує завдання знайти позитивні сторони журналу або газети , інша недоліки . Перемагає та команда , чиї доводи були вагоміші, хто був переконливіший.
Прес-діалог – це технологія роботи з періодичною пресою, яка сприяє розвитку інтересу до аналізу проблемних статей і вчить робити цей аналіз.
Прес-калейдоскоп — комплексна форма, яка включає декілька заходів: марафон - в ал­фавітному порядку називають журнал чи газету, за ким буде останнє слово той одер­жує жетон;  мозаїка - троє гравців одер­жують конверти з окремими літерами, з яких треба скласти назви журналів та га­зет.
Прес-марафон - нетрадиційна форма роботи з періодикою , під час якої учасники по черзі називають в алфавітному порядку відомі їм газети і журнали. Кожен раз , коли називається наступна буква , той за ким залишається останнє слово , отримує фішку, або талончик.
Прес-мозаїка - в ході , якої три учасники змагання отримують конверти з нарізаними буквами , з яких потрібно скласти назву газет і журналів.
Прес-рулетка - захід ігрової форми по роботі з періодикою . Ігрове поле має 4 кольори . Чим темніший колір , тим складніше питання  наприклад:
•Перше поле - Рубрики журналів
• Друге поле - Рік видання
• Третє поле - Тираж видання
Програма читання - цикл заходів , спрямованих на просування книги та читання , приурочений до певного часу або з певної теми . Наприклад , програма літнього читання. .
Промо-акція - акція, спрямована на певну цільову аудиторію з метою стимулювання збуту товару або послуги , демонстрація продукції .
П’ять хвилин з мистецтвом – це цікава форма, яка дозволяє регулярно спілкуватися з музикою, поезією, живописом та іншими видами мистецтва.
PRO - рух книги - рекламна компанія з просування книги до читача.
Путівник - захід у вигляді усного , електронного або аудіовізуального довідника про яке-небудь місто , історичне  місце  , музей , країну. Часто розповідається  про літературні місцях.
Р
Родовід книги - захід, присвячений історії написання книги.
Розіграш літературний ( бібліографічний ) - свято в самій незвичайній формі , загадування всіляких літературних та інших шарад , бібліографічних завдань .
С
Салон літературний - літературно-художній гурток з людей вибраного кола Світлиця літературна - фольклорне свято , присвячене народним традиціям та літературі .
Сквер ( бульвар)  бібліотечний - захід, що проводиться на вулиці з метою реклами книги і читання.
Слайд-програма - програма , що складається з перегляду слайдів , фотографій на будь-які теми з коментарями.
Суперечка - захід- зіткнення - зіткнення думок , в ході якого одна із сторін (або обидві) прагне переконати іншу в справедливості своєї позиції.
Стіл дискусійний - круглий стіл , що носить дискусійний характер.
Скринька літературна - літературна  гра , де питання і завдання  дістаються із скриньки.
Т

 Театр-експромт - форма використовується як елемент свята чи якогось іншого комплексного заходу . На очах у глядачів розгортається спектакль незвичайного змісту , з елементами імпровізованої гри. Ніхто до подання не знає , яку роль відіграватиме . Ініціативна група розробляє сюжет театральної вистави , готує картки з позначенням ролей. Картки розподіляються за жеребом. Заздалегідь готується текст ведучого « за кадром». Актори слухають текст за лаштунками і виходять на сцену виконувати свої ролі. Можуть розігруватися казки , легенди , детективні , фантастичні , гумористичні , побутові історії.
Театр книги - інсценування книг, з атрибутикою театрального простору: декорації , ширма , куліси і т.д.
Тир інтелектуальний - інтелектуальна гра , в грі беруть участь 2 або більше учасників ( команд) ; атрибутика : мішені , різнокольорові гуртки ( стікери ) , що позначають місця попадання . Гра проводиться в 3 і більше етапів. На кожному етапі задається відстань до мішені від 10 до 100 метрів (складність питань) , кожен учасник отримує від 3 до 5 пострілів (питань) , правильність відповіді означає влучність попадання (від 1 до 5 балів). Виграє той, хто  набрав більше очок.
Ток-шоу - на обговорення виноситься  яке-небудь філософське питання (наприклад : що таке любов ?) . Учасникам пропонується обговорити кілька життєвих ситуацій , розіграних акторами. Бібліотекар керує обговоренням . Мета - моральне виховання читачів,  дискусія , обговорення якого-небудь питання , в яких беруть участь запрошені в студію глядачі.
 У
 
Урок видатних особистостей - виховний захід за матеріалами художньої, наукової , історичної спадщини. Увага читачів звертається на біографії великих людей - письменників , художників , філософів , героїв війни та праці.
 Ф
Феєрія - представлення казкового змісту , відмінна  пишною постановкою і сценічними ефектами. Чарівне , казкове видовище.
 Філософський стіл - одна з найбільш складних форм публічної роботи. Вимагає філософського осмислення проблем ( «Що Ви думаєте про сенс життя ? » , « Навіщо людині совість? » І т.д.) Заздалегідь визначається питання , на який учасники шукають відповідь у філософській літературі . Важливо щоб обговорення не перетворилося на читання підготовлених доповідей . Бібліотекар повинен своєчасно аналізувати думки учасників , підтримувати їх сміливі думки , підштовхувати тих , хто хоче висловлюватися , але не наважується . На захід можна запросити гостей ( найчастіше це письменники ). Може вийти , що учасники так і не прийдуть до єдиного і остаточного рішення, але головною метою заходу залишається стимуляція читачів до аналізу і міркувань , прагненню шукати відповіді на питання про сенс життя.
Флешбук книжковий флешмоб в Інтернеті.  Це презентація чи знайомство з цікавими книгами за допомогою цитат, ілюстрацій, особистих переживань та іншої інформації про книгу.
Флешмоб (бібліотечний флешмоб, книжковий флешмоб, лібмоб)- в перекладі з англійської « швидкий  натовп» , « спалах » натовпу » , « миттєвий натовп ». Збір людей з метою проведення одноразової акції. Це заздалегідь спланована масова акція , в якій велика група людей раптово з'являється в громадському місці , протягом декількох хвилин вони виконують заздалегідь обумовлені дії абсурдного змісту (за сценарієм ) і потім одночасно швидко розходяться в різні сторони , як ні в чому не бувало. Підготовка та координація акції відбувається за допомогою спілкування в мережі Інтернет. Мета – інформування населення про роль сучасної бібліотеки в суспільстві, про нові можливості, нові послуги модернізованих бібліотек, заохочення до читання, привернення уваги до неповторності книги.  
Фото-крос - змагання фотографів , гонка з тематичними і тимчасовими рамками. Найталановитіші та активні учасники отримують призи на церемонії нагородження переможців , яка проходить після кожного фото-кросу . Для визначення переможців враховуються художність ; оригінальність ; швидкість ; відповідність завданням . Наприклад , фото-крос «Місто читає » - за певний час зняті фотографії читаючих людей на вулицях міста.
Форум - широкі представницькі збори , з'їзд.
Х
Хвилинки-веселинки – гумористичні заходи, присвячені Дню сміху чи ювілейним датам гумористів.
Хіт-парад - парад популярності творів або їх авторів , який визначається в результаті опитування. .
Хобі-клуб - клуб, який об'єднує людей з певним хобі (різновид розваги , якесь заняття, захоплення , що не несе особливих 
​​ матеріальних  затрат) .
Хоровод -захід, що складається з наступних один за одним невеликих жартівливих питань, завдань (наприклад , хоровод питань)  або розповідає  про малі  фольклорні жанри ( наприклад , хоровод казок , хоровод загадок ) .
Хронограф - захід - розповідь по роках про якісь  історичні  події , побудований  за типом літопису.
  Ц
Церемонія – бесіда  про прекрасне , про мистецтво, літературу , живопис, супроводжується  розповіддю  про традиції , обрядом за встановленими правилами . Наприклад , чайна церемонія.
 Ч
Чародій - вечір ( під Новий рік) - новорічна вистава ( вечір) , створюється  атмосфера дива , чарівництва .
Ш
Шабаш ( на ніч всіх святих) - захід, присвячений містичній  або  езотеричній літературі , стилізований  під розгул нечистої сили , використовується для роботи з молодіжною аудиторією.
Школа геніїв - цикл інтелектуальних заходів з різних тем.
Школа спілкування - цикл заходів ,  що навчають навичкам спілкування.
Шоу - яскраве уявлення , розраховане на галасливий зовнішній ефект , розважальна програма з ефектним музичним і візуальним супроводом.
Шоу інтелектуальне - яскрава інтелектуальна розважальна програма.
 Я
Ярмарок солідарності - форма виховної роботи , яка організовується з метою продажу « товарів» , зроблених читачами. Виручені кошти  надходять  в певний фонд , який потребує допомоги.  Для організації ярмарку створюється спеціальна комісія , яка приймає і оцінює «товари» , інформує про умови проведення . По закінченні ярмарки виступають її організатори , відзначають найактивніших учасників , повідомляють про суму виручених коштів . Цінність даного заходу в тому , що він носить яскраво виражену гуманістичну спрямованість.
Ярмарок творчих ідей - акція , яка спрямована на виявлення проектів , здатних внести в культурне життя установи новизну , креативність , здатних підвищити інтерес різних верств населення та громадських груп до культурних форм проведення дозвілля і самостійної творчості , проводиться у формі усних виступів або медіа - презентації , що розповідають про проекти , ідеї.


Немає коментарів:

Дописати коментар