середу, 8 квітня 2015 р.

Імідж сучасної бібліотеки в інформаційному суспільстві

                31 березня 2015 року центральна районна бібліотека м.Заставна зібрала фахівців галузі на районний семінар «Імідж сучасної бібліотеки в інформаційному суспільстві».
                Сьогодні вже не стоїть питання «Чи потрібен імідж бібліотеці?». Бібліотека виробляє свій індивідуальний образ, в основі якого лежать такі цінності як інформація, культура, мистецтво, освіта тощо. Найбільш актуальним для бібліотек стає завдання – створити позитивний імідж та зламати стереотипи зневажливого ставлення до бібліотечної професії як рутинної та неперспективної. Тому бібліотека, як «живий» багатогранний організм, який володіє безліччю можливостей змінюється разом із суспільством.
З такими словами та презентацією про імідж бібліотеки виступила головний методист Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.Івасюка, яка висвітлила значення іміджу та основні фактори, що спрацьовують на позитивний імідж бібліотек.  Вона ознайомила фахівців бібліотечної галузі з нововведенням у роботу -  електронною звітностю, яка запроваджують з 2015 року та пояснила роботу програми          Есмар (Електронна система моніторингу публічних бібліотек України).
              Директор Заставнівської централізованої бібліотечної системи Стасюк Леся Миколаївна ознайомила колег з проблемами бібліотечної галузі району, вказала шляхи вирішення  різних питань, що стосуються бібліотечної роботи. Вона наголосила , що бібліотечним працівникам потрібно більше співпрацювати  з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, депутатами, закладами культури та освіти, а також всю свою роботу  рекламувати в засобах масової інформації. Звичайно, не оминула очільник бібліотечної галузі питання скорочення, переведення працівників на неповний робочий день, недостатність, а то й відсутність опалення в приміщеннях, що звичайно негативно впливає як на самих бібліотекарів, так і на сучасних користувачів.  Не дивлячись на ці проблеми бібліотеки намагаються виживати, працювати по сучасному, застосовувати різні форми та методи роботи залучення користувачів до бібліотек. При бібліотеках створено 22 клуби за інтересами, оформлено 7 краєзначих та народознавчих світлиць, 2 музеї з історії села.  Книгозбірні  району забезпечені  21 комп’ютером  з доступом до Інтернету, завдяки чому користувачі отримують додаткові бібліотечні послуги.
            Перед бібліотечними працівниками району виступив начальник відділу культури Заставнівської РДА  Барабащук  Василь Васильович, який подякував бібліотекарям  за їхню працю, наголосив на ряді проблем місцевого самоврядування та бібліотечної галузі району , а також сказав, що «легко відстоювати тих людей, які дійсно працюють».
             Пріоритетним напрямком роботи бібліотек сьогодні є  національно-патріотичне виховання молоді. На це звернула увагу завідувач відділу бібліотечного маркетингу Заставнівської центральної районної бібліотеки Процюк Василина Василівна, яка закликала бібліотекарів створювати клуби допризовної молоді, проводити уроки мужності, уроки патріотизму, зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни, воїнами-афганцями, учасниками АТО на Сході нашої держави, виховувати почуття любові до своєї Батьківщини у підростаючого покоління, почуття власної гідності, правосвідомого громадянина рідної держави. Адже бібліотекар  в нашій країні не службовець, який дивиться, чи всі книги на полицях,- він приймає участь у формуванні людини, його праця рідна педагогічній і письменницькій.

                                               

Немає коментарів:

Дописати коментар