пʼятницю, 29 липня 2016 р.

Моє село, для мене ти єдине, для мене ти - найкраще на землі

    28 липня 2016 року відбулася презентація бібліотеки с.Лукавці Вижницького району в рамках краєзнавчо-інформаційного проекту "Моє село - моя бібліотека", зініційованого обласною книгозбірнею.

    В святково прибраному залі Будинку культури директорів ЦБС області та працівників обласної наукової бібліотеки зустріли ведучі в національному одязі, поважний сивочолий сільський голова з вишуканими манерами, дорослі мешканці села з дітьми.
   Господинею свята була місцева бібліотека, в якій зібрана вся історія рідних Лукавців, традиції і уподобання членів громади. З полиць книжкої виставки односельчан вітали імениті земляки, відомі особистості: буковинська художниця Одарка Киселиця, художник О.Костриба, Юрій Гушкевич, вчителька української мови та літератури Катерина Рябушенко, заслужений вчитель Катьерина Стрільчук, лікар від Бога Дмитро Іванущак, поет,  композитор, співак, артист Київського академічного ансамблю пісні і танцю Державної прикордонної служби України Дмитро Хома.  Матеріали про них зібрали бібліотекарі Любов Дрещ та Марія Федюк.
   За архівними даними перша бібліотека с.Лукавці була відкрита у 1945 році  вчителем, громадсько-політичним діячем Лесем Киселицею, батьком художниці Одарки Киселиці на основі власної бібліотеки. Згодом вона стала кращою у краї. 
  Святкову фейєрію розпочала королева Лукавчанка легендою про походження та назву рідного села.
  Дійство підхопили маленькі "лукавчата"ДНЗ "Зірочка". Вони співали, танцювали, читали вірші про рідний край, щедру землю, працьовитих людей.
   На фоні відеопрезентації про сучасні Лукавці звучала розповідь сільського голови Миколи  Вишинського про здобутки громади, плани та перспективи, про роль і значення бібліотеки для місцевих мешканців. Приємною несподіванкою для всіх стала нагорода бібліотечних працівників села почесними грамотами та цінними подарунками.
    
     Прикрасою краєзнавчого фонду бібліотеки є книга Катерини Стрільчук та Любові Дрещ "Ріки життя повноводні". Це історичні начерки до 585-літнього ювілею прикарпатського села Лукавці. Завідувач бібліотеки Любов Дрещ нагадала односельцям, як створювалася книга. Вона висловила глибоку вдячність ініціаторам, учасникам, спонсорам проекту видання книги про рідне село - заслуженому художнику Молдови Миколі Кострибі, краєзнавцю Михайлу Поляку, заслуженій вчительці Катерині Стрільчук, і, звичайно, голові сільської ради Вишинському Миколі.
   Привітати улюблену бібліотеку прийшли найкращий читач, учень місцевої школи Дмитро Гнатюк гуморескою Павла Глазового "Босий учений"; Королева книг з літературними героями, співак Дмитро Хома, солістка оркестру народних інструментів "Водограй"Дроняк Ольга, аматорський колектив "Гуцулочка", які подарували приємні пісенні хвилини всім присутнім.
   Всі учасники тепло відзивалися про бібліотеку села, яка об'єднує громаду, збирає, зберігає і популяризує історію, звичаї, традиції свого краю.
   Далі гостей запросили до самої книгозбірні. Сьгодні це дійсно культурно-дозвіллєвий центр громади. Приваблюють користувачів картинна галерея Миколи Костриби та його учнів, Юрія Гушкевича, Одарки Киселиці, учнів місцевої художньої школи.  Зручні сучасні меблі, різноманітні виставки, доступ до мережі Інтернет (бібліотека - учасник і переможець гранту програми ""Бібліоміст") надають можливість у комфортній затишній атмосфері отримувати потрібну інформацію. Маленьких користувачів чекають нові яскраві надходження.
  Своїм доробком з гостями свята поділилися учасники клубу за інтересами "Осіннє золото". В рамках засідання клубу проводяться різноманітні вечори, творчі зустрічі, майстер-класи, ведеться пошукова робота.
  При бібліотеці створений і продовжує поповнюватися музей старожитностей. Експонати музею викликають захоплення у відвідувачів: вишитий одяг, предмети побуту, праці, відпочинку тощо.

 Відповідний святковий настрій для гостей та учасників дійства  створили талановиті руки лукавецьких умільців, які підготували і оформили цікаву творчу експозицію з різнокольорових вишивок, яскравих малюнків, прикрас з бісеру і неперевершених смаколиків. Молоді майстрині провели майстер-клас з техніки орігамі.



 
     

Немає коментарів:

Дописати коментар