понеділок, 1 серпня 2016 р.

Бібліотечна толока єднає друзів

     Вперше в Чернівецькій області бібліотекарі Новоселиччини організували районне свято любителів книги "Бібліотечна толока єднає друзів", присвячений 25-річчю незалежності України.
    26 липня 2016 року стало початком нового культурно-дозвіллєвого проекту, який має всі шанси на продовження у майбутньому, адже кожний бажаючий чи випадковий перехожий мав можливість долучитися до святкового дійства, повязаного з її величністю Книгою.

   В останні роки багато говорять і пишуть про те, якою має бути сучасна бібліотека. Практика показує, що погляд на бібліотеку тільки як на інформаційний центр вузький і однобокий. Насправді її можливості набагато ширші. Все частіше бібліотеки стають центрами суспільного і культурного життя населення, успішно популяризуючи книгу та читання. Значно зростає роль дозвіллєаої функції бібліотек. Тому в практику бібліотечної роботи міцно увійшли такі форми роботи як: бібліотечний вікенд, світська вечірка, ніч у бібліотеці, літня альтанка, бібліотечна толока тощо.
   Бібліотека запрошує до себе людей, які захоплюються чимось цікавим. Хобі для душі наповнює новим змістом наше життя, робить відпочинок змістовним, розвиває творчі здібності, сприяє спілкуванню.
   Бібліотечна толока новоселицьких бібліотекарів була організована у парку, поблизу центральної районної книгозбірні, яка повела читацьку аудиторію подорожувати  країною захоплень із зупинками:
1)" Захоплення книгою".  На цій зупинці самодіяльний поет із с. Стальнівці Новоселицького району Беспалько Сергій розповів про те, що значить для нього є читання. У його доробку 5 книг, пише музику до своїх віршів і сам виконує.
2)"Музика". Книга і музика завжди поруч. Про це розповів вчитель музики села Строїнці Сушильніков Сергій , а також зіграв на гітарі. Грою на саксафоні порадувала присутніх Тріпадуш Лоредана.
3) "Лялька-мотанка". Бібліотекар с. Чорнівка Фока Ліна розповіла про давній оберіг українців, які вірили, що лялька-мотанка оберігає дім, сім'ю, дітей, сон, господарство, близьких та провела майстер-клас з її виготовлення..
4) "Орігамі". Японія - прародилька цього виду мистецтва. "Орігамі" в перекладі з японської - складання паперу, мистецтво цілого листа. При бібліотеці -філії села Динівці діє клуб за інтересами, який об'єднує дітей. Керівник клубу Буздуган Тамара поділилася інформацією про цей вид мистецтва та провела майстер-клас.
5) "Рукоділля" - є найпопулярніший вид захоплення для жінок. Технік вишивання досить багато - машинна, гладдю, бісером, хрестиком, рішельє, кружево, мережка. Про своє хоббі розповіла бібліотекар села Думяни Станчу Віоріка Георгіївна. Про вишивання рушників, яких вишила чимало розповіла завідувач бібліотеки села Топорівці Романчук Євдокія.
6) "Насінинка". "Що посієш, те й пожнеш", говорить народна мудрість. А більше про насіння та городнину розповіли бібліотечні працівники сіл Тарасівці та Шишківці Руссу Дойна та Юрій Яна.
7)"Писанка". Українська писанка - унікальний витвір нашої культури, символ Великодня. Про історію писанки розповіла, а також провела майстер-клас з її виготовлення писанкарка з Топорівців Романчук Євдокія.
8) "Кросворди". Бібліотекар села Щербинці Кіцен Ольга Іванівна розповіла історію винайдення кросворду, а також провела квест.
9)"Витинанка". Розквіт українських витинанок припав на кінець 19-поч. 20 ст. Про цей вид мистецтва розповіла майстриня з виготовлення витинанок Крояло Галина.
  Справжньою прикрасою толоки були роботи з різних видів мистецтва, книжкова виставка до Дня незалежності України, виставка-інсталяція "З городу - до столу" тощо.
  А малих читачів під час бібліотечної толоки розважали аніматори розважальних ігор Даніела і Габріела.
   
 
 
 









Немає коментарів:

Дописати коментар