четвер, 17 листопада 2016 р.

Сходинками проекту

Моє найглибше джерело – село моє, село

    За такою назвою 15 листопада у Сокирянській районній бібліотеці відбулася презентація роботи бібліотеки-філії с. Гвіздівці Сокирянської централізованої бібліотечної системи в рамках обласного інформаційно-краєзнавчого проекту «Моє село – моя бібліотека».
    Село Гвіздівці знаходиться на сході Буковини на кордоні із сусідньою Молдовою. Місцеві жителі люблять і прославляють свою «маленьку батьківщину», докладають максимум зусиль для її процвітання. Жага до творення, зростання, примноження здобутків у всіх сферах життя передавались і передаються тут із покоління в покоління, утверджуються в свідомості кожного, хто ступає на цю благодатну землю. Ці факти з історії села по крупинці збирає місцева  бібліотека і надає для користування усім бажаючим.

   Присутніх привітав  голова Сокирянської районної ради Василь Васильович Козак, який наголосив, що «бібліотекарі – фанати своєї справи, які здійснюють важливу просвітницьку роботу серед жителів громади, вони збирають, зберігають та розповсюджують інформацію з усіх галузей знань».  Про те, що Сокирянщина – один з найперспективніших районів Чернівецької області, про здобутки та перспективи регіону розповів в.о. голови РДА Петро Петрович Бескупський.  За останні роки багато змін відбулося у роботі бібліотечних закладів району, вони змінили свій імідж, стали комфортними, сучасними, де користувач може знайти відповідь на всі запити. Ці позитивні зміни відбулися завдяки досвідченому та наполегливому керівнику Сокирянської ЦБС Верезі Валентині Іванівні. Такі слова прозвучали з вуст начальника відділу культури РДА Раїси Антонівни Горн. Вона відмітила також роботу молодої і перспективної бібліотекарки с. Гвіздівці Руслани Євгеніївни Куцької, яка навколо себе об’єднала всі заклади села, веде активну роботу серед громади з популяризації друкованого слова, залучає бажаючих до проведення масових заходів, перетворила сільську бібліотеку у центр духовності.
    Під час презентації всі присутні мали змогу ознайомитися  з історією села Гвіздівці, відомими людьми, які проживали в селі і черпали сили для  роботи і творчості з рідної землі, а саме: учасник Хотинського повстання Грушецький Семіон Спиридонович, кандидат богослов’я Кишинівської духовної семінарії Михалевич Єлеферій Єлисейович, скульптор і художник Ведеш Василє Максимович, народний депутат Української РСР Бойко Іван Васильович, начальник служби колії Південно-Західної  залізниці Бучко Володимир Михайлович, вчитель, почесний громадянин села Бурченко Зінаїда Михайлівна, заслужена артистка України Відаш Лідія Михайлівна, полковник медичної служби київського військового госпіталю Гангал Ігор Іванович, директор Гвіздовецької ЗОШ Гевліч Анатолій Тимофійович, почесні громадяни села Попеза Василь Федорович, Чорна Галина Леонтіївна, заслужений діяч мистецтв України Костриж Віктор Семенович, заслужені вчителі України Кучерява Галина Тимофіївна, Лісогор Катерина Іванівна, заслужений працівник культури Стефанюк Василь Петрович, відмінник освіти України Столока Наталія Іванівна.   
   Серед знакових людей села Гвіздівці є родина Мафтуляків:  відомий музикант і композитор, заслужений працівник культури України, член Національної спілки композиторів України, член Асоціації хорових диригентів, лауреат обласної літературно-мистецької премії ім. С. Воробкевича Михайло Васильович, викладач Сокирянської музичної школи Ольга Василівна – його дружина, директор Сокирянської музичної школи Людмила Михайлівна – його донька. І хоча родина проживає в м. Сокиряни, їхні теплі слова про село Гвіздівці до сліз розчулили слухачів. Людмилі Михайлівні до сьогодні згадується приємний запах дитинства, а Ольга Василівна зробила висновок,  що слово і музика – два крила, які один без одного не обходяться. І всі дороги, як і колись, так і тепер ведуть до бібліотеки.
     «Все, що я маю сьогодні, дало мені моє село Гвіздівці»,- ці слова належать журналісту, педагогу, громадському діячеві, члену Національної спілки журналістів України, головному редактору газети «Дністрові зорі» Валентині Іванівні Гафінчук, яка згадала і босоноге дитинство, і теплу воду у сільському рівчаку, і небайдужих односельчан, які дбали про підростаюче покоління, даючи добрі поради та посильну допомогу.
     На фоні слайдової презентації «Про історію села» прозвучала розповідь вчителя початкових класів ЗНЗ I-III ступенів Світлани Гангал, вернісаж непересічних особистостей села «Ними пишаються Гвіздівці» представила вихователь місцевого ДНЗ Наталія Трофанюк, калейдоскоп бібліотечних буднів «Живе бібліотека у селі» розкрила господиня книгозбірні Руслана Куцька.  
      На бібліотечному заході прозвучали пісні у виконанні місцевих аматорів: любительського об’єднання «Калина», дуету бандуристів Марії Гуцол та Наталії Бурченко, Людмили Мафтуляк, сценка «Дві долі» у виконанні Валентини Сандуляк, Світлани Гангал, Руслани Куцької, вірш «У журавля не стріляйте» Антоніни Снігур, гумористичний епізод «У бібліотеці» у виконанні Віри Грушецької, Людмили Кучерявої, Руслани Куцької.
     Презентацією роботи бібліотеки-філії с. Гвіздівці Сокирянської ЦБС завершився інформаційно-краєзнавчий проект обласної книгозбірні «Моє село – моя бібліотека», який надав можливість бібліотечним працівникам області побачити та запровадити у своїх бібліотеках інноваційний досвід, підвищити професійну кваліфікацію, а найголовніше – підняти престиж своєї професії в очах громади та ознайомити жителів із сучасними бібліотечними послугами для користувачів.      

    

































Немає коментарів:

Дописати коментар