четвер, 10 червня 2021 р.

                                 Обласні бібліотеки - бібліотекам ТГ

     9 червня 2021 року заступниця директора з наукової роботи Марія Михайлівна Довгань та головний методист науково-методичного відділу Чернівецької обласної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка Алла Сільвестрівна Лупан  відвідали бібліотечні заклади Кіцманської, Мамаївської та  Неполоковецької територіальних громад. Поїздка відбулася з метою вивчення стану бібліотечної мережі книгозбірень в умовах територіальних громад та надання методичної допомоги з питань прийому-передачі фондів, шляхів їх поповнення, збереження бібліотечних кадрів, надання бібліотечних послуг тощо.

    У Мамаївській громаді діють дві бібліотеки : бібліотека с. Мамаївці Комунального закладу «Центр культури і дозвілля» Мамаївської сільської ради та бібліотека с. Лужани КЗ «ЦКД» Мамаївської сільської ради. Бібліотекарі працюють повний робочий день, надаючи свої послуги жителям громади. Решта бібліотек громади тимчасово закриті, бібліотекарі знаходяться на обліку у центрі зайнятості. Зі слів директора КЗ «ЦКД» Ярослава Венгринюка, у липні планують відкрити бібліотеки сіл Стрілецький Кут, Драчинці, Ревне. Під питанням залишаються  бібліотеки сіл Глиниця та Дубівці, приміщення яких потребують капітального ремонту.  Директор Комунального закладу сказав, що бібліотеки стануть учасниками місцевих фестивалів, а також обслуговуватимуть користувачів на відкритих просторах.

     Начальник відділу освіти, культури та соціальної політики вищеназваної громади Руслана Равлюк поділилася радісною новиною про те, що у планах громади відремонтувати Будинок культури колишнього спиртзаводу, на базі якого розмістити Центр культури і дозвілля, де буде виділено приміщення для бібліотеки, а  також - закупити для бібліотек ноутбуки.

    Вирує культурне життя у Неполоковецькій громаді. У 2020 році у селищі був створений КЗ «Центр культурних послуг» Неполоковецької селищної ради на базі будинку культури с. Берегомет, до якого як структурні підрозділи увійшли клубні та бібліотечні заклади. Центральною серед бібліотечних закладів є «Публічна бібліотека Неполоковецької ОТГ» Комунального закладу «ЦКП» Неполоковецької селищної ради, решта бібліотек – філії структурного підрозділу  «Публічна бібліотека  Неполоковецької ОТГ»  («Бібліотека селища Неполоківці».  Філія № 1 Структурного підрозділу «Публічна бібліотека  Неполоковецької ОТГ»).  Три бібліотеки громади сіл Неполоківці, Берегомет, Оршівці працюють на повний робочий день, а бібліотека с. Реваківці на неповний. Діяльність КЗ «ЦКП» висвітлюється на сторінці Facebook  «Культурне життя Неполоковецької ТГ». Керівник відділу культури Неполоковецької громади Іван Петрусяк поділився інформацією про те, що в центральній бібліотеці планують зробити дитячу та молодіжну зони, а також запровадити таку бібліотечну послугу, як «бібліобус».

    У Кіцманській територіальній громаді бібліотечні працівники КЗ «Публічна бібліотека Кіцманської ТГ», сіл Шипинці та Валява працюють повний робочий день, решта – неповний.

    Тимчасово закриті всі бібліотеки Ставчанської територіальної громади, працівників звільнено у грудні 2020 року у зв’язку з ліквідацією Кіцманської ЦБС. Адміністрація громади вивчає питання щодо подальшого існування бібліотечних закладів. А наразі, зі слів голови  Романа Васильовича Руснака, у громади бракує коштів на утримання книгозбірень.

     В результаті поїздки працівники обласної книгозбірні підписали договори про співпрацю між обласною універсальною науковою бібліотекою ім. М. Івасюка та головою Неполоківецької територіальної  громади Григорієм Храпко, заступником голови Мамаївської сільської ради Миколою Бучацьким, міським головою Кіцманської ТГ Сергієм Булегою щодо реалізації державної політики в бібліотечній галузі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар